Du behöver
- 1 dl strösocker till degen
- 2 msk ljus sirap till degen
- 2,5 dl vetemjöl till degen
- 0,5 tsk bikarbonat till degen
- 2 krm salt till degen
- 0,5 dl mandelflagor till degen
- 1 dl vispgrädde till nötknäcken
- 1 dl ljus sirap till nötknäcken.
- 1 dl strösocker till nötknäcken
- 50 g pistagenötter finhackade, till nötknäcken
- 100 g smör rumsvarmt, till degen
Gör så här
Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp i en skål.
Blanda mjöl, bikarbonat, salt och mandel i en separat skål.
Rör ned mjölblandningen i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma degen till en rulle och plasta in. Lägg i kyl minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva degen till kakor, cirka 1/2 centimeter tjocka. Lägg på papprad plåt. Grädda i mitten av ugnen till fin färg, cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.
Koka ihop grädde, sirap och socker till en kolasmet i en kastrull. Koka till 126 grader.
Toppa kakorna med den heta kolasmeten och strö över pistagenötter. Låt svalna och stelna.
Kolasmaken i kakorna förstärks av den läckra nötknäcken på toppen.