Du behöver

  • 1 dl strösocker till degen
  • 2 msk ljus sirap till degen
  • 2,5 dl vetemjöl till degen
  • 0,5 tsk bikarbonat till degen
  • 2 krm salt till degen
  • 0,5 dl mandelflagor till degen
  • 1 dl vispgrädde till nötknäcken
  • 1 dl ljus sirap till nötknäcken.
  • 1 dl strösocker till nötknäcken
  • 50 g pistagenötter finhackade, till nötknäcken
  • 100 g smör rumsvarmt, till degen

Gör så här

1

Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp i en skål. 

2

Blanda mjöl, bikarbonat, salt och mandel i en separat skål. 

3

Rör ned mjölblandningen i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.

4

Forma degen till en rulle och plasta in. Lägg i kyl minst 2 timmar.

5

Sätt ugnen på 200 grader.

6

Skiva degen till kakor, cirka 1/2 centimeter tjocka. Lägg på papprad plåt. Grädda i mitten av ugnen till fin färg, cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten. 

 

7

Koka ihop grädde, sirap och socker till en kolasmet i en kastrull. Koka till 126 grader. 

8

Toppa kakorna med den heta kolasmeten och strö över pistagenötter. Låt svalna och stelna. 


Kommentar:
Kolasmaken i kakorna förstärks av den läckra nötknäcken på toppen.