Du behöver

  • 270 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,33 dl rom 1/3 dl mörk rom
  • 2 dl kakao Eller florsocker (eller 1 dl av varje sort)

Gör så här

1

Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Skär smöret i tärningar.

 

2

Koka upp grädde och honung i en kastrull. Ta av från värmen så fort grädden börjar koka och häll den över chokladen.

 

3

Låt chokladen smälta i någon minut och rör sedan om med en värmetålig slickepott tills all choklad har smält. Tillsätt smöret och rör om tills även det har smält. Häll till sist ner rom i en tunn stråle medan du rör om med slickepotten tills tryffeln är jämn och fin.

 

4

Täck med plastfolie direkt mot tryffelns yta. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. 

 

 

5

Häll upp kakao eller florsocker i en djup tallrik. Rulla tryffeln till kulor och vänd dem i antingen kakao eller florsocker, så att de täcks runtom.

 

 


Kommentar:
En riktigt mörk chokladtryffel är alltid gott till kaffet. Den här innehåller mörk rom. Doppa tryfflarna i kakao eller i florsocker, eller gör hälften av varje.

Receptet kommer från boken Kola, fudge, knäck och bräck (Bonnier fakta).