Du behöver
- 0.75 dl ströbröd
- 3.5 st enbär
- 0.75 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymalen
- 1.5 dl vatten
- 9 st mandelpotatis stora
- olja flingsalt
- 0.5 tsk kumminfrö
- 5 st schalottenlökar
- smör till stekning
- svamp ca 100 g
- brysselkål ca 150 g
- 600 g älgfärs
- 1 pkt bacon (ca 140 g)
- 1 dl steksky
- 1.5 dl rödvin
- 0.75 msk viltfond
- 1 msk strösocker
- kinesisk soja
- 0.5 msk potatismjöl
Gör så här
1
Blanda ströbröd med enbär stötta med salt och svartpeppar, i rejäl bunke. Rör i vattnet och låt stå 10 minuter.
2
Värm ugnen till 225 grader. Tvätta och halvera potatisarna. Pensla snittytorna med olja, strö på salt och kummin.
3
Lägg i lätt oljad ugnsform och baka i ugnens nedre del cirka 20 minuter.
4
Halvera och skala lökarna, stek dem nästan mjuka i stekpanna på medelvärme, i smör med snittytan ner först.
5
Kvarta svampen och stek samtidigt. Ta upp. Koka kålen i saltat vatten.
6
Blanda färsen med ströbrödet lite i taget. Forma åtta biffar med våta händer. Vira en baconskiva runt varje biff.
7
Stek hälften i taget i en aning smör på dryg medelvärme, omkring 4 minuter på varje sida. Vispa ur stekpannan med
8
1 deciliter hett vatten efter varje sats, spar skyn.
9
Sås: Sila och blanda stekskyn med vin, fond och socker i kastrull. Koka upp, låt småputtra med locket på glänt. Smaksätt med soja.
10
Vispa potatismjölet med ett par matskedar kallt vatten, häll ner i skyn under omrörning. Låt koka upp, ta från spisen.