Du behöver

  • 0.75 dl ströbröd
  • 3.5 st enbär
  • 0.75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymalen
  • 1.5 dl vatten
  • 9 st mandelpotatis stora
  • olja flingsalt
  • 0.5 tsk kumminfrö
  • 5 st schalottenlökar
  • smör till stekning
  • svamp ca 100 g
  • brysselkål ca 150 g
  • 600 g älgfärs
  • 1 pkt bacon (ca 140 g)
  • 1 dl steksky
  • 1.5 dl rödvin
  • 0.75 msk viltfond
  • 1 msk strösocker
  • kinesisk soja
  • 0.5 msk potatismjöl

Gör så här

1
Blanda ströbröd med enbär stötta med salt och svartpeppar, i rejäl bunke. Rör i vattnet och låt stå 10 minuter.

2
Värm ugnen till 225 grader. Tvätta och halvera potatisarna. Pensla snittytorna med olja, strö på salt och kummin.

3
Lägg i lätt oljad ugnsform och baka i ugnens nedre del cirka 20 minuter.

4
Halvera och skala lökarna, stek dem nästan mjuka i stekpanna på medelvärme, i smör med snittytan ner först.

5
Kvarta svampen och stek samtidigt. Ta upp. Koka kålen i saltat vatten.

6
Blanda färsen med ströbrödet lite i taget. Forma åtta biffar med våta händer. Vira en baconskiva runt varje biff.

7
Stek hälften i taget i en aning smör på dryg medelvärme, omkring 4 minuter på varje sida. Vispa ur stekpannan med

8
1 deciliter hett vatten efter varje sats, spar skyn.

9
Sås: Sila och blanda stekskyn med vin, fond och socker i kastrull. Koka upp, låt småputtra med locket på glänt. Smaksätt med soja.

10
Vispa potatismjölet med ett par matskedar kallt vatten, häll ner i skyn under omrörning. Låt koka upp, ta från spisen.