Du behöver
- päron Röda
- 2.5 dl glögg
- 2.5 st päron fasta
- vatten
- 1 dl socker till glöggsirapen
- päron Vita
- 3 dl matlagningsvin vitt
- 1 tsk kardemumma
- 1 st apelsin det finrivna skalet
- 2 dl socker
- 0.5 dl honung
- 2.5 st päron fasta
- 1 st aprikoser 200 g
- vatten
- 1.5 st brietårtor 1-2 i olika storlekar
Gör så här
1
Röda päron?Koka upp glögg i en kastrull.
2
Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande vätskan. Fyll upp med vatten så de täcks. Sänk temperaturen, sjud på låg värme tills päronen är mjuka. Det kan variera beroende på hur mjuka päronen är från början. Godast blir päronen om de får suga åt sig av vin och kryddor i 30–45 minuter.
3
När päronen är mjuka, ta upp dem och låt dem svalna något.
4
Gör en sirap av glöggen. Låt cirka 1 deciliter vätska sjuda tillsammans med 1 deciliter socker tills konsistensen blir som tunn sirap. Ta av och låt svalna. Låt den inte bli för tjock för då blir den hård när den stelnat.
5
Vita päron Koka upp vitt vin i en kastrull tillsammans med kryddor och socker.
6
?Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande vätskan tillsammans med 1 påse aprikoser. När päronen är mjuka, (se de röda päronen.) ta upp dem och spara aprikoserna.
7
Brieosten Cirka 15 minuter före servering, sätt ugnen på 200 grader.
8
Ställ in osten i cirka 10 minuter så att den mjuknar något.
9
Ta ut osten och fördela hela och halva päron. Ringla över glöggsirapen.
10
Mixa aprikoserna, servera dem till osten eller häll upp på en burk och förvara kallt till ett senare tillfälle.
Har du inte tid att koka in päron kan du servera med färska fikon
eller marmelad. Osten smakar godast med något sött till.