Du behöver

Deg

50 g jÀst
17 dl vetemjöl (1020 g)
0.5 tsk salt
5 dl mjölk
2 st saffran Ă  0.5 g
1 dl strösocker
150 g smör rumsvarmt
2 st Àgg

Fyllning

150 g smör rumsvarmt
1.5 msk kardemumma nystött
150 g mandelmassa
sockerlag till pensling
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten

Gör sÄ hÀr

1
Smula ner jÀsten i en stor degbunke. MÀt upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervÀrme.

2
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

3
HÀll mjölken över jÀsten och lös upp den. TillsÀtt Àven mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och Àgget.

4
Arbeta ihop till en deg och knÄda degen ordentligt, gÀrna 5-10 minuter i hushÄllsassistent eller för hand. LÄt degen jÀsa övertÀckt i minst 40 minuter.

5
Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.

6
Kavla ut degen till tvÄ rektanglar, cirka 1 centimeter tjocka.

7
9. Bred pÄ smöret och riv över mandelmassan.

8
10. Vik ihop degen i ett sÄ kallat treslag pÄ lÀngden. Först viker du över den ena tredjedelen, och dÀrefter viker du över den andra tredjedelen ovanpÄ den första.

9
SkÀr degen i remsor, knappt 2 centimeter breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lÀgg bullarna med jÀmna mellanrum pÄ plÄtar klÀdda med bakplÄtspapper. LÄt jÀsa övertÀckt i cirka 40 minuter.

10
Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna ska penslas med. LÄt koka cirka 1 minut och sedan svalna lite.

11
GrÀdda bullarna i mitten av ugnen i 225°C i cirka 8 minuter. Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och lÄt svalna.


Kommentar:
LÀgg till tid för jÀsning. Tips! Pensla bullarna glansiga
ÂȘ??De hĂ€r saffransbullarna penslas med sockerlag efter grĂ€ddningen för att bli extra glansiga, saftiga
och goda.