Du behöver

Deg

50 g jäst
17 dl vetemjöl (1020 g)
0.5 tsk salt
5 dl mjölk
2 st saffran à 0.5 g
1 dl strösocker
150 g smör rumsvarmt
2 st ägg

Fyllning

150 g smör rumsvarmt
1.5 msk kardemumma nystött
150 g mandelmassa
sockerlag till pensling
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten

Gör så här

1
Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervärme.

2
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

3
Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.

4
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

5
Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.

6
Kavla ut degen till två rektanglar, cirka 1 centimeter tjocka.

7
9. Bred på smöret och riv över mandelmassan.

8
10. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.

9
Skär degen i remsor, knappt 2 centimeter breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

10
Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna ska penslas med. Låt koka cirka 1 minut och sedan svalna lite.

11
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225°C i cirka 8 minuter. Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.


Kommentar:
Lägg till tid för jäsning. Tips! Pensla bullarna glansiga
ª??De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga
och goda.