Du behöver

  • 2 dl hasselnötskärnor (125 g)
  • 175 g smör rumsvarmt
  • strösocker
  • 1 st ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • vispgrädde till servering

Gör så här

1
?Mixa nötterna fint i matberedare, eller mal dem i mandelkvarn.

2
?Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt de malda nötterna, ägget och mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Vill du kan du köra ihop alla ingredienserna i matberedare.

3
Forma degen till en tjock rulle, slå in i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.

4
Pudra formarna med lite mjöl. Är de nya eller nydiskade kan du först behöva smörja med smör. Skär degrullen i skivor och tryck ut skivorna ganska tunt i formarna. Jämna till kanterna med hjälp av en kniv och ställ formarna på plåtar.

5
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 8–10 minuter tills de börjar bli gyllenbruna. Låt svalna några minuter och lossa sedan kakorna ur formarna.

6
Lättast går det om man klämmer försiktigt på aluminiumformen och stjälper ut dem. Servera gärna med lättvispad grädde och lingonsylt eller annan god sylt eller marmelad.