Du behöver

  • 1 st rulle kyld smördeg Ă  250 g
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk kanel
  • 3 st Ă€pplen syrliga gröna
  • smör till formen

Gör sÄ hÀr

1
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. SkÀr ut en rundel av smör­degen, anvÀnd en pajform (23 cm i diameter) som mall.

2
Blanda socker och kanel i en stor skÄl. Skala, klyfta och kÀrna ur Àpplena och skiva dem tunt, vÀnd ner dem i sockret direkt sÄ att de inte blir bruna.

3
Smörj pajformen och lÀgg ut Àppelskivorna tÀtt i formen, det blir extra fint att börja i mitten och lÀgga dem som en blomma. AnvÀnd alla skivorna och hÀll över all vÀtska som bildats i skÄlen. TÀck med smördegsrundeln och vik ner den innanför kanten pÄ pajformen. SkÀr nÄgra lufthÄl i degen.

4
GrĂ€dda mitt i ugnen i 30–40 minuter tills smördegen puffat upp och blivit brungrĂ€ddad och vĂ€tskan i kanterna Ă€r som simmig karamellsĂ„s.

5
Ta ut, lÀgg ett stort fat över pajformen och vÀnd upp och ner pÄ alltihop sÄ att tarten hamnar pÄ fatet med Àppellagret i topp. AnvÀnd bra grytvantar och var försiktig, det Àr lÀtt att brÀnna sig. VÀnd upp kakan bums sÄ att den inte fastnar.

6
Tips! Med en pajform i glas Àr det extra lÀtt att se om kakan Àr klar, men en porslinsform gÄr ocksÄ bra. Titta i sÄ fall utmed kanterna om sÄsen börjar bli simmig och kolafÀrgad. TÀck med folie om smördegen blir för vÀlgrÀddad innan pajen Àr klar.