Du behöver

  • 50 g smör rumsvarmt
  • 1 st ägg
  • 100 g mannagryn
  • 0.5 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 l vatten 2 tsk salt
  • 2 msk örter (t ex gräslök, persilja eller mejram)
  • 1.25 l kalvbuljong (se recept till höger)
  • säsongens garnityr t ex svamp, purjo, chili

Gör så här

1
Elvispa smöret pösigt med ägget på låg växel. Blanda ihop gryn och salt, eventuellt kajenn för lite hetta. Rör grynen med äggpöset till en jämn smet och låt svälla minst 30 minuter. Blanda i örthacket.

2
Koka upp vatten och salt i vid kastrull. Forma ägglika knödlar med hjälp av två vattensköljda teskedar. Klicka ner efter hand i småkokande vatten och låt sjuda utan lock i 15 minuter. Knödlarna sväller till 3–4 gånger sin storlek.Stäng av plattan, lägg på lock och låt dra 15 minuter. Servera i het kalvbuljong med garnityr efter smak.