Du behöver

  • 1 pkt filodeg
  • 200 g kronärtskockor, hjärtan och/eller bottnar (på burk eller färsk, lätt kokt)
  • 1 purjo
  • 200 g spenat, (1 msk olja om du använder färsk spenat)
  • 250 g ricotta
  • 4 ägg
  • 100 g valnötter, grovt hackade
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2
2. Tina filodegen enligt anvisningar på förpackningen. Skär kronärts–kocksbitarna i mindre delar. Strimla purjon. Tina spenaten om fryst. Fräs hastigt i panna om färsk.

3
3. Rör ihop ricotta och ägg. Blanda med kronärtskocka, purjo och spenat. Rör i nötterna, men spara några till dekoration.

4
4. Smält smöret, blanda med olivolja, salta. Lägg upp ett ark filodeg. Pensla med smörblandningen. Lägg på ett ark ovanpå. Pensla. Lägg på ännu ett lager. Pensla. Lägg ricottaröran på degarken. Spara en kant runt om hela degen. Vik upp och pressa ihop degen på toppen. Pensla ovansidan med resterande smörblandning.

5
5. Baka i ugn 30-40 minuter eller till strudeln är gyllene.


Kommentar:
Purjon innehåller få kalorier men mycket fina fibrer. Njut den som här, i paj eller i sallader. Eller gratinerad med lite ost på toppen.

345 KCAL PER PORTION
12 g protein, 21 g fett, 26 g kolhydrater