Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl majsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 1 st ägg
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 st äggvita lätt uppvispad
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här

1
Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen riktigt smidig, gärna i ca 5 minuter i en assistent. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

3
Dela degen i tio till tolv bitar. Rulla dem till runda bollar och platta till dem väl med handen, kavla dem dessutom lätt. Pensla mitten av degbitarna lätt med äggvita, vänd dem i sesamfrö och lägg på papprade plåtar. Låt jäsa i ytterligare cirka 30 minuter.

4
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen, eller båda plåtarna samtidigt med varmluft, i 7–9 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.


Kommentar:
Tid 1 timme och 40 minuter