Du behöver

  • Botten
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 90 g (1 1/2 dl ) vetemjöl
  • 3/4 tsk salt
  • 2 duttar kajennpeppar
  • 125 g smör
  • Fyllning
  • 1 kg färsk spenat
  • 2 msk olja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 4 ägg (eller 8 äggvitor)
  • 3 dl mjölk
  • 300 g portionsbitar färsk
  • eller rimmad laxfilé
  • 8 äggulor

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Mixa mjöl, salt och kajenn med smör till deg. Tryck ut jämnt i en pajform, cirka 25 cm tvärsöver och upp på kanterna. Stötta kanten med dubbel aluminiumfolie, pricka bottnen tätt och förgrädda 10 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

2
Skölj och skaka av spenaten. Fräs en fjärdedel i taget i lite olja i het stekpanna, tills det mesta vattnet försvunnit. Rör om ofta, salta och peppra under tiden. Fördela i formen.

3
Vispa samman ägg(vitor) och mjölk med 1 tsk salt och 2–3 kryddmått kajennpeppar, häll över spenaten och grädda 30 minuter. Ta ut.

4
Dela under tiden laxen i grova stavar. Peta gropar i pajen till laxbitar och äggulor, fördela dem. Grädda ytterligare 10 minuter.


Kommentar:
Tips! Skilj ägg så här: Knäck ägget försiktigt och häll i låg skål. Ta en ren petflaska, krama den lätt och vila mynningen mot gulan. Släpp kramen och lyft, utan tryck, gulan dit du ska ha den. Testa, det funkar!