Du behöver

  • 1 st gås som väger ca 5 kg
  • 4 st äpplen
  • 300 g katrinplommon
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl smält smör

Gör så här

1
Se till att gåsen är väl urtagen och att skinnet är slätt och fint.

2
Fyll gåsen med äppelklyftor, katrinplommon och timjan.

3
Sy ihop eller fäst ihop öppningen med tandpetare.

4
Gnid in salt och peppar runt om och pensla med smält smör.

5
Lägg gåsen på galler i en långpanna. Stek den i 175 graders ugnsvärme 2 1/2-3 timmar. Har du ugn med varmluft – använd gärna den för jämn värme runt om

6
fågeln. Efter 1 timme i ugnen bör gåsen ösas med jämna mellanrum med det fett som smälter ut.

7
Prova om gåsen är färdig genom att sticka den i lårvecket. Är vätskan som sipprar ut helt klar och inte rosa är fågeln färdig.

8
Låt gåsen vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.

9
Hetta upp den trancherade = uppskurna gåsen under grillen så att skinnet blir knaprigt.


Kommentar:
Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.