Du behöver

  • 4 stora, syrliga äpplen
  • 4 dl vatten
  • 1 stor lök
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm malda nejlikor
  • 1/2 tsk grov och stark senap
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl äppelcidervinäger
  • tabasco

Gör så här

1
Skala äpplena och ta bort kärn­husen. Skär äpplena i grova klyftor och lägg i en kastrull med vattnet. Låt koka på mellanvärme i cirka 20 minuter eller tills nästan allt vatten kokat bort. Rör om då och då.

2
Pressa de kokta äpplena genom en finmaskig sil. Häll i lite i taget i silen och rör om med baksidan av en träslev.

3
Häll tillbaka det som du får ut genom silen i kastrullen. Skala löken och riv den på den fina delen av ett rivjärn. Tillsätt detta och resten av ingredienserna till äppelmoset och låt koka samman i någon minut. Tillsätt eventuellt ytterligare lite vatten om ketchupen känns för fast. Häll i en rengjord burk och låt svalna. Sätt på tättslutande lock och förvara i kylskåp där den håller sig i drygt två veckor.