Du behöver

  • 300 g fruktpuré, gärna av körsbär
  • knappt 2 msk (20 g) potatismjöl
  • 1/4 dl + 1 knapp msk saft från citron
  • 3 (150 g) äggvitor
  • drygt 1/2 dl strösocker
  • 10 g torkade körsbär, hackade (om du har hemma)
  • Till formarna:
  • smör
  • strösocker
  • Lagerbladsglass
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 färska lagerblad
  • knappt 4 dl (330 g) strösocker
  • 9 äggulor

Gör så här

1
Koka upp körsbärspurén. Blanda potatismjölet med citronsaften. Häll det i purén och rör om till en tjock massa. Ställ åt sidan och låt svalna.

2

3
Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner socker och citronsaft. Blanda med purén, lite i taget och med körsbärshacket.

4

5
Fyll fyra smorda och sockerströade, ugnsäkra formar med massan. Dra tummen runt kanterna så att ingenting fastnar under gräddningen. Baka i 180 graders ugnsvärme cirka 10 minuter. Servera direkt.

6

7
Koka upp mjölk och grädde med lagerbladen till glassen. Ställ åt sidan att dra så att lagerbladen avger smak. Vispa socker och äggulor luftigt.

8

9
Plocka bort lagerbladen och blanda mjölk och puré. Sjud blandningen under omrörning till 84 grader. Sila och kyl. När glassen är kall, kör den i glassmaskinen.