Du behöver
- 300 g fruktpuré, gärna av körsbär
- knappt 2 msk (20 g) potatismjöl
- 1/4 dl + 1 knapp msk saft från citron
- 3 (150 g) äggvitor
- drygt 1/2 dl strösocker
- 10 g torkade körsbär, hackade (om du har hemma)
- Till formarna:
- smör
- strösocker
- Lagerbladsglass
- 5 dl mjölk
- 5 dl vispgrädde
- 5 färska lagerblad
- knappt 4 dl (330 g) strösocker
- 9 äggulor
Gör så här
1
Koka upp körsbärspurén. Blanda potatismjölet med citronsaften. Häll det i purén och rör om till en tjock massa. Ställ åt sidan och låt svalna.
2
3
Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner socker och citronsaft. Blanda med purén, lite i taget och med körsbärshacket.
4
5
Fyll fyra smorda och sockerströade, ugnsäkra formar med massan. Dra tummen runt kanterna så att ingenting fastnar under gräddningen. Baka i 180 graders ugnsvärme cirka 10 minuter. Servera direkt.
6
7
Koka upp mjölk och grädde med lagerbladen till glassen. Ställ åt sidan att dra så att lagerbladen avger smak. Vispa socker och äggulor luftigt.
8
9
Plocka bort lagerbladen och blanda mjölk och puré. Sjud blandningen under omrörning till 84 grader. Sila och kyl. När glassen är kall, kör den i glassmaskinen.