Du behöver
- Ketchup:
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 2 tsk strösocker
- 1 tsk ättika, 12 %
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar
- 8–10 cocktailtomater, delade
- Gurkyoghurt:
- ca 1/3 gurka
- 2 dl turkisk yoghurt, ca 10 % fett
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- salt och peppar
- Lammburgare:
- 700 g lammfärs
- 4 inlagda, soltorkade tomater, finhackade
- 3 msk olja från tomaterna
- 2 tsk hackad rosmarin
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- några blad romansallad
Gör så här
1
Ketchup:
2
Koka upp alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Kör slät med stavmixern. Låt svalna.
3
4
Gurkyoghurt:
5
Skala gurkan, dela den på längden och skrapa ur kärnorna. Skär inte alltför små tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, salt och peppar.
6
7
Lammburgare:
8
Arbeta ihop lammfärsen med övriga ingredienser till en jämn smet. Forma burgare, grilla dem 2–3 minuter på varje sida. Servera i focaccia med ketchup, gurkyoghurt, tomater och sallad.