Du behöver

  • Ketchup:
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk ättika, 12 %
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
  • 8–10 cocktailtomater, delade
  • Gurkyoghurt:
  • ca 1/3 gurka
  • 2 dl turkisk yoghurt, ca 10 % fett
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar
  • Lammburgare:
  • 700 g lammfärs
  • 4 inlagda, soltorkade tomater, finhackade
  • 3 msk olja från tomaterna
  • 2 tsk hackad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • några blad romansallad

Gör så här

1
Ketchup:

2
Koka upp alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Kör slät med stavmixern. Låt svalna.

3

4
Gurkyoghurt:

5
Skala gurkan, dela den på längden och skrapa ur kärnorna. Skär inte alltför små tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, salt och peppar.

6

7
Lammburgare:

8
Arbeta ihop lammfärsen med övriga ingredienser till en jämn smet. Forma burgare, grilla dem 2–3 minuter på varje sida. Servera i focaccia med ketchup, gurkyoghurt, tomater och sallad.