Du behöver
- 5 dl kallt vatten
- 15 g jäst
- 1 liter (600 g) vetemjöl special
- 3 dl (150 g) durumvete + mjöl till utbaket
- 1 msk ljus sirap
- 15 g (knappt 2 tsk) salt
- 75 g ost, grovriven
- 75 g jalapeno, skuren i skivor
Gör så här
Blanda alla ingredienser utom salt, ost och jalapeno. Knåda degen i matberedare cirka 15 minuter eller för hand i 20-25 minuter. Tillsätt övriga ingredienser. Knåda ytterligare 3–5 minuter. Låt degen vila i bunken cirka 30 minuter. Forma 2 bröd, mjöla rikligt med durumvete på ovansidan. Låt bröden jäsa i kylen över natten. Baka bröden direkt från kylen i 250 grader. Spreja vatten rätt in i ugnen direkt när bröden är insatta. Det gör att skorpan blir knaprig. Sänk temperaturen efter 5 minuter till 200 grader. Bröden är klara efter cirka 30 minuter eller när innertemperaturen är 98 grader.
Tips!
Det går utmärkt att halvera mängden ingredienser. Behåll dock gärna jästkvantiteten (15 gram).