Du behöver
- 5 dl mjölk
 - 1 pkt jäst (50 g)
 - 0.5 tsk salt
 - 0.5 dl sirap
 - 1.5 msk stött kummin
 - 3 dl grovt rågmjöl
 - vetemjöl ca 10 dl
 
Gör så här
1
                Ljumma mjölken. Rör ut jästen med lite av mjölken i degbunken. Häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, sirap, kummin och rågmjöl. Arbeta i vetemjöl till en smidig deg. Täck med bakduk och jäs degen minst 30 minuter.
            
2
                Arbeta degen smidig på bakbordet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en 1/2 centimeter tjock kaka. Nagga hela kakan. Tag med ett runt mått ut kakor, cirka 8 centimeter i diameter, och gör ett hål i varje kaka, t ex med en äppelpipa.
            
3
                Lägg kakorna på papprad eller smord plåt. Jäs under bakduk till minst dubbel storlek. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 250 grader 6-7 minuter. Låt svalna på galler med bakduk över.
            

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Alla kakor och bröd här kan frysas. Det går också bra att förvara de torra småkakorna och rånen i täta burkar på torrt och svalt ställe.
Lägg inte ner kakor som blir över från kakfaten i burkarna. Kakor som varit framme kan ha dragit åt sig fukt och lukt.