Du behöver

Botten:

150 g smör
1 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Fyllning:

400 g rabarber
3 dl strösocker
2 st ägg
150 g smör
2 dl vatten
4 dl vetemjöl
4 st bittermandel fint rivna
2 tsk bakpulver

Tillbehör:

grädde lättvispad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda havregryn, vetemjöl och socker. Rör ner smöret. Tryck ut blandningen i en kakform med löstagbar botten, cirka 22 cm i diameter. Grädda botten i 10 minuter tills den fått lite färg. Låt den svalna.

2
Skär rabarbern i bitar. Blanda med en deciliter av sockret. Vispa ägg och resten av sockret vitt och poröst. Smält smöret i en kastrull. Häll på vattnet och värm till kokpunkten. Vispa ner det i äggblandningen. Blanda mjöl, bittermandel och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Vänd ner rabarbern i smeten och häll den över den förgräddade botten. Grädda kakan en timme i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt den svalna.


Kommentar:
Späda, fina rabarberstjälkar behöver inte skalas. Däremot grova. Det gör du lättast genom att dra av skalet nerifrån med en vass kniv. Låt gärna rabarberskalet koka med i kräm eftersom de flesta färgämnen sitter där. Utan skal blir krämen gärna lite grågrön. Ett annat fiffigt sätt att få färg på krämen är att lägga med några jordgubbar. Blir både gott och vackert.

Fler raberberrecept hittar du bland länkarna!