Du behöver

  • 50 g smör
  • 1.25 dl mjölk
  • 0.25 pkt jäst (12 g) för söta degar
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 krm salt
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 5 dl
  • olja ca 1 liter att fritera i
  • 1 dl strösocker till garnering

Fyllning:

1.5 dl aprikospuré lemon curd, kokt svalnad vaniljkräm, hallonsylt, äppelmos, tjock kola- eller chokladsås

Gör så här

1
Smält smöret i kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke, rör i degspadet och fortsätt röra tills jästen lösts upp. Blanda i socker, salt, ägg och så mycket mjöl att degen blir fast men smidig. Låt den jäsa under bakduk i bunken, på dragfri plats, ca 30 minuter.

2
Knåda degen på bänken med resten av mjölet. Kavla ut till en halvcentimetertjock platta. Lägg klickar, 1/2 tsk, av den fyllning du valt med ca 5 cm avstånd på plattans ena halva. Vik över den andra deghalvan och tag ut rundlar ur den dubbla degen runt upphöjningarna. Använd ett glas med 5 cm mynning som form. Nyp ihop kanterna runt varje fyllning och låt bullarna jäsa övertäckta medan oljan hettas upp till 180 grader.

3
Fritera några munkar i sänder till gyllene färg, ca 4 minuter. Tag upp med hålslev och låt rinna av på flerdubbelt hushållspapper. Rulla de varma småmunkarna i strösocker och servera samma dag.


Kommentar:
Har du ingen fritös hemma?
Förtvivla icke, tjockbottnad gryta, olja och hushållstermometer går också bra. Eller grädda noviserna mitt i 250-gradig ugn 6-7 minuter och rulla dem heta i socker. Vill du frysa in några noviser, gör det innan du sockrar dem. Tinade noviser penslas med smält smör och rullas i socker.