Du behöver
- 4 fasta päron
- 5 dl vatten
- 2 1/2 dl socker
- ca 4 dl kraftigt rödvin
- några droppar röd hushållsfärg
- 1/2 citron
- 2 tsk torkad mynta
- 4-5 myntakvistar
- Till servering:
- 4 färska kvistar mynta
- 125-150 g väl lagrad parmesanost
Gör så här
1
Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Koka några minuter utan lock tills lagen blir lite simmig. Häll i rödvin och småkoka utan lock. Skölj och skrubba citronen och skär tunna strimlor av skalet med vass kniv. Lägg ner dem i rödvinslagen och pressa saften ur citronen.
2
Blanda ner citronskal, citronsaft, torkad och färsk mynta i rödvinslagen. Koka upp och blanda i några droppar hushållsfärg för extra röd färg.
3
Skala päronen, men lämna kvar stjälken. Skär av en tunn skiva i botten, så att de kan stå upp. Ställ eller lägg snabbt ner päronen i kastrullen (de missfärgas om de får vänta för länge) och sjud dem i rödvinslagen ca 10-15 minuter, beroende på hur mogna de är. Prova med en sticka eller vass kniv att de är nätt och jämnt mjuka. Dra kastrullen av plattan och låt dem svalna i koklagen.
4
Ta upp päronen och koka ihop lagen på hög värme utan lock till en tjock simmig sockerlag.
5
Lägg upp ett päron på varje tallrik med lite av den ljumma rödvinslagen runt om. Lägg stora bitar av parmesanost runt om och garnera med några myntakvistar.
Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym!