Du behöver

  • 4 fasta päron
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl socker
  • ca 4 dl kraftigt rödvin
  • några droppar röd hushållsfärg
  • 1/2 citron
  • 2 tsk torkad mynta
  • 4-5 myntakvistar
  • Till servering:
  • 4 färska kvistar mynta
  • 125-150 g väl lagrad parmesanost

Gör så här

1
Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Koka några minuter utan lock tills lagen blir lite simmig. Häll i rödvin och småkoka utan lock. Skölj och skrubba citronen och skär tunna strimlor av skalet med vass kniv. Lägg ner dem i rödvinslagen och pressa saften ur citronen.

2
Blanda ner citronskal, citronsaft, torkad och färsk mynta i rödvinslagen. Koka upp och blanda i några droppar hushållsfärg för extra röd färg.

3
Skala päronen, men lämna kvar stjälken. Skär av en tunn skiva i botten, så att de kan stå upp. Ställ eller lägg snabbt ner päronen i kastrullen (de missfärgas om de får vänta för länge) och sjud dem i rödvinslagen ca 10-15 minuter, beroende på hur mogna de är. Prova med en sticka eller vass kniv att de är nätt och jämnt mjuka. Dra kastrullen av plattan och låt dem svalna i koklagen.

4
Ta upp päronen och koka ihop lagen på hög värme utan lock till en tjock simmig sockerlag.

5
Lägg upp ett päron på varje tallrik med lite av den ljumma rödvinslagen runt om. Lägg stora bitar av parmesanost runt om och garnera med några myntakvistar.


Kommentar:
Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym!

Portioner
4 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows