Du behöver
- 4 st äpplen stora
- 6 st fikon färska
- 50 g smör
- 0.5 dl socker
Till täcket:
200 g mandelmassa
2 st ägg
0.5 dl vetemjöl
50 g smält smör
Gör så här
1
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker. Stek äppelklyftorna på medelstark värme några min så de blir lite mjuka men inte mosiga. Häll upp äpplena i en lätt smord ugnssäker form. Skölj och skär fikonen i mindre bitar och blanda med äppelklyftorna. Riv mandelmassan grovt på rivjärn eller matberedarens rivskiva och rör i äggen ett i taget. Tillsätt mjöl och till sist smöret. Bred smeten över äpplen och fikon. Grädda pajen mitt i ugnen i 200°C ca 30 min eller tills den är vackert brun.
2
Servera pajen avsvalnad med vaniljglass eller vispad grädde.
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakuriren.