Du behöver

  • 4 st fjällröding (ca 500 g), filébitar med skinnet kvar
  • västerbottensost
  • 2.5 st mandelpotatis

Sås:

2 dl crème fraîche
2 dl vin torrt vitt
3.5 st ansjovisfiléer
västerbottensost ca 1/2 dl riven
1.5 st äggulor
1.5 msk dill finhackad
dillkvistar
200 g haricots verts lätt kokta, späda

Gör så här

1
Befria fiskfiléerna från alla ben. Stek filéerna på rätt svag värme så att de blir genomstekta och får lite färg på de ljusa sidorna. Lägg ihop filéerna två och två med ungefär 1/2 dl riven ost emellan. Håll fisken varm – så att också osten smälter – under lock så länge.

2
Borsta potatisarna rena och dela dem i två delar på längden.

3
Vispa ihop crème fraîche och vin i en kastrull. Lägg i de halverade potatisarna och sätt kastrullen på svag värme. Låt nu såsen sjuda/koka ihop till ungefär hälften och så att potatisen blir kokt. Ta upp och håll potatishalvorna varma.

4
Hacka ansjovisfiléerna och vispa ut hacket i såsen som därmed får god sälta. Tillsätt resten av västerbottenosten. Vispa till sist i en eller två gulor och finhackad dill.

5
Fördela såsen på varma tallrikar med några potatishalvor i mitten. Placera de hoplagda rödingfiléerna på potatisen och nykokta haricots verts på filéerna. Garnera med dillkvistar.


Kommentar:
Ett recept från Jari Annanperä på hotellanläggningen på Dundret i Gällivare.