Du behöver
- ca 100 g kött av hummer eller andra skaldjur
- 1 tsk potatismjöl
- 1-2 msk grädde
- 2 krm salt
- 1 nypa kajennpeppar
- 6 torsktungor
- 3 äggvitor
- 2 äggulor
- 1 dl riven torr ost
- smör att steka i
- 1 längsskivad morot
- 2 ansade salladslökar
- ca 200 g filé av plattfisk
- salt, vitpeppar
- 2 små tomater
- 3 msk smör
- 1 tsk grovhackad färsk dragon
- 1 äggula
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 tsk fiskfond
- 1 krm kajennpeppar
Gör så här
1
Mixa eller finhacka skaldjursköttet, blanda i potatismjöl och grädde och smaksätt med salt och kajenn. Rör färsen smidig.
2
Torsktungor kan man beställa hos fiskhandlaren. Vispa upp äggen med ost. Stek varje tunga på medelvärme, med liten smörklick, i en pöl av ostägg, som en piccata ungefär, vänd när äggsmeten stelnat. Tag sedan upp och håll varmt i 100-gradig ugn, under aluminiumfolie.
3
Stek också morot och salladslök till lätt knaprig yta, håll varmt utan övertäckning. Fördela skaldjursfärsen på fiskfiléerna, rulla ihop och fäst eventuellt med tandpetare.
4
Salta och peppra.
5
Kryssa tomaterna överst i skinnet med vass kniv, stek i smör tillsammans med fiskrulladerna. Använd hög värme för fin yta. När färgen börjar bli bra ska värmen sänkas och locket på stekpannan tills fisken är klar, cirka 5 minuter.
6
Tag upp, håll varmt medan dragon hastig får fräsa i pannan som sedan vispas ur med vin. Häll upp i såsskål och vispa i äggula och fiskfond. Smaka av med salt och kajennpeppar.
7
Man kan tänka sig ris eller
Ett recept från Restaurang Vid Tjörnina på Island. För fler isländska recept klicka på länkarna nedan.