Du behöver

  • ca 100 g kött av hummer eller andra skaldjur
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1-2 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 1 nypa kajennpeppar
  • 6 torsktungor
  • 3 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 1 dl riven torr ost
  • smör att steka i
  • 1 längsskivad morot
  • 2 ansade salladslökar
  • ca 200 g filé av plattfisk
  • salt, vitpeppar
  • 2 små tomater
  • 3 msk smör
  • 1 tsk grovhackad färsk dragon
  • 1 äggula
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk fiskfond
  • 1 krm kajennpeppar

Gör så här

1
Mixa eller finhacka skaldjursköttet, blanda i potatismjöl och grädde och smaksätt med salt och kajenn. Rör färsen smidig.

2
Torsktungor kan man beställa hos fiskhandlaren. Vispa upp äggen med ost. Stek varje tunga på medelvärme, med liten smörklick, i en pöl av ostägg, som en piccata ungefär, vänd när äggsmeten stelnat. Tag sedan upp och håll varmt i 100-gradig ugn, under aluminiumfolie.

3
Stek också morot och salladslök till lätt knaprig yta, håll varmt utan övertäckning. Fördela skaldjursfärsen på fiskfiléerna, rulla ihop och fäst eventuellt med tandpetare.

4
Salta och peppra.

5
Kryssa tomaterna överst i skinnet med vass kniv, stek i smör tillsammans med fiskrulladerna. Använd hög värme för fin yta. När färgen börjar bli bra ska värmen sänkas och locket på stekpannan tills fisken är klar, cirka 5 minuter.

6
Tag upp, håll varmt medan dragon hastig får fräsa i pannan som sedan vispas ur med vin. Häll upp i såsskål och vispa i äggula och fiskfond. Smaka av med salt och kajennpeppar.

7
Man kan tänka sig ris eller


Kommentar:
Ett recept från Restaurang Vid Tjörnina på Island. För fler isländska recept klicka på länkarna nedan.