Du behöver
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.5 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 1.5 tsk stött kardemumma
- 1 st ägg
- 1.5 l vetemjöl
Fyllning:
1 dl hallonsylt
100 g mandelmassa
Pensling:
1 st ägg
pärlsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt, cirka 37 grader. Smula ner jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt de övriga ingredienserna. Ta lite i taget av mjölet och spara lite till utbakningen. Arbeta samman allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk på en dragfri plats i cirka 35-40 minuter. Ta upp degen och bearbeta den på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Blanda ihop fyllningen och bred ut den på plattorna. Vik ihop dem från långsidan, som ett lock. Skär varje del tvärsöver i cirka 20 remsor. Skär ett snitt i varje remsa på mitten, men inte ända upp, degbiten ser nu ut som ett par byxor. Håll i “byxkanten” med ena handen och tvinna samman “benen” med den andra. Vrid till en knut och fäst ändarna på undersidan av bullen. Lägg knutarna på papprade plåtar och låt bullarna jäsa i cirka 25-30 minuter under bakduk på en dragfri plats. Pensla knutarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugnens mitt i cirka 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Hemma bäst bullar upp med bersåns godaste kakor och bullar. Fler recept finns under “passar till”.