Du behöver
- 4 ark tinad vårrulledeg (eller fillodeg)
- 1 uppvispat ägg
- 100 g smulad fetaost
- 16 urkärnade oliver
- ca 4 dl olja att fritera i
- ca 400 g frysta panerade bläckfiskringar
Gör så här
1
Ta degarken ur förpackningen och förslut den raskt igen. Bara den är tömd på luft kan den stoppas i frysen många gånger om.
2
Dela varje ark i fyra lika kvadrater (ca 9 cm sida) och pensla dem raskt med uppvispat ägg. Fördela osten mitt på fyrkanterna, stoppa en oliv i varje osthop och vik över degen till trekanter. Tryck till väl.
3
Hetta upp oljan i wokpanna, eller liten tjockbottnad kastrull, till 180 grader, använd hushållstermometer. Fritera 4 kuddar i sänder gyllene, det tar ett par minuter på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av på flerdubbelt kökspapper. Fritera också bläckfisken, en handfull i taget, och låt rinna av som ovan. Servera bums till färdig soppa!
Vårrulledeg och fillodeg finns inte överallt, i stället kan man använda smördeg. Den blir dock bättre ugnsgräddad, 10-15 minuter i 225-gradig ugn (smördegen suger nämligen i sig mycket olja). Bläckfisken kan också ugnsvärmas.