Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Fyllning:

3.5 st äpplen medelstora
1.5 msk strösocker
1 tsk kanel

Gör så här

1
Smöra och bröa en rund form (cirka 24 cm i diameter) med löstagbar kant.

2
Smält matfettet och låt det svalna.

3
Sätt ugnen på 175 grader.

4
Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, blandat med bakpulvret, samt mjölk. Häll smeten i formen.

5
Skala eventuellt äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten, tätt intill varandra. Strö över socker, eventuellt blandat med kanel.

6
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.

7
Servera äppelkakan lite ljummen med vaniljsås.