Du behöver
- 125 g smör eller margarin
- 1.5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
Fyllning:
3.5 st äpplen medelstora
1.5 msk strösocker
1 tsk kanel
Gör så här
1
Smöra och bröa en rund form (cirka 24 cm i diameter) med löstagbar kant.
2
Smält matfettet och låt det svalna.
3
Sätt ugnen på 175 grader.
4
Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, blandat med bakpulvret, samt mjölk. Häll smeten i formen.
5
Skala eventuellt äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten, tätt intill varandra. Strö över socker, eventuellt blandat med kanel.
6
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
7
Servera äppelkakan lite ljummen med vaniljsås.