Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk kardemummakärnor nystötta
  • 1 st ägg
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk kanel malen

Pensling:

1 st ägg
strösocker

Dessutom:

40 st pappersformar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt den bli fingervarm, cirka 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och lös den,

2
tillsätt resterande degspad. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, cirka 8 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt den jäsa övertäckt på dragfri plats i 35-40 minuter. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två bitar. Kavla ut varje degbit till en platta, cirka 20×40 cm. Bred över fyllningen. Rulla samman plattorna från långsidan, som en rulltårta. Skär rullarna i 2 cm tjocka bitar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar.

3
Låt bullarna jäsa cirka 20 minuter under handduk. Sätt ugnen på 250 grader.

4
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över lite socker, pärlsocker eller hackad mandel om du vill. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.


Kommentar:
Nybakade smörbullar, ljumma med ett glas kall mjölk, frestar våra smaklökar. Och alla vet vi att doften av nybakat skapar hemtrivsel!