Du behöver

  • Tårtbotten:
    3 ägg
    1 1/2 dl strösocker
    2 kokta potatisar, ca 100 g
    50 g valnötter, ca 1 dl
    1 1/2 tsk bakpulver
    2 dl vetemjöl
    Fyllning:
    1/2 dl strösocker
    1 msk färskpressad citronsaft
    rivet skal av 1 citron
    2 dl kesella gourmet
    1 dl vispgrädde

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker tills smeten blir ljusgul och pösig. Riv potatisen fint på rivjärn och mixa valnötterna. Blanda i potatis och nötter i äggsmeten och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30 x 40 cm.

2
Grädda kakan cirka 8 minuter och låt den sedan svalna. Blanda socker, citronsaft och citronskal i en skål och hetta upp allt hastigt i mikron så sockret smälter. Eller värm upp i kastrull. Låt citronlagen svalna och rör ner kesella och hårt vispad grädde. Stjälp upp kakan på smörpapper och dra loss papperet som den gräddats på.

3
Bred citronkrämen över den kalla tårtbottnen, rulla snabbt ihop och lägg in den i kylen. Sikta över florsocker strax före servering.


Kommentar:
Den här rulltårtan, som får fin saftighet av riven potatis, är inte svår att göra. Den blir frisk och lagom söt med citrus och kesella.