Margarin och diabetes

Hej Bim.
Jag har har en fråga kring bordsmargarin och diabetes typ II. Min far har diab. typ II och han undrar vilket bordsmargarin han skall använda för att ha så bra värden som möjligt och för att må så bra som möjligt? Jag har förvisso sagt åt honom att han inte behöver ha ngt bordsmargarin, men du vet hur det är ” det är svårt att få gamla hundar att sitta”.
Tacksam för svar snarast.

Mvh

Frederic H / Frederic

Svar:

Hej Frederic,
När det gäller smörgåsmargarin kan din far titta på näringsinnehållet på förpackningen och välja det margarin som har minst halt mättat fett. Han kan använda ett lättmargarin, om han tycker att det kan passa. Har din far höga blodkolesterolvärden, och inte bara tänker på att förebygga, kan han till och med fundera på om han vill gå ett steg längre och använda t ex Becel Proactive eller Benecol. Dessa två har en ytterligare effekt, inte bara en bra fettsammansättning, utan också ett tillsatt växtfiber som faktiskt hjälper till att sänka blodkolesterolhalten.

Att komma ihåg att få med de omättade fetterna i maten är viktigt. Kanske din far kan tänka sig att ha makrill och sardiner på mackan. Då kan han ju faktiskt hoppa över margarinet. Eller så kanske mosad avokado kan falla honom i smaken. Krydda lite så blir det ett alldeles utmärkt pålägg. Dessa livsmedel bidrar med sådana fetter som vi generellt får för lite i oss utav.

Vad din far i första hand bör tänka på när det gäller hans diabetes är det som faktiskt gäller för alla människor, nämligen att aldrig hoppa över måltider och aldrig låta det gå för långt tid mellan att han äter. Lyckas han få till en liten promenad varje dag så gör det också gott för hans hälsa.

Lycka till och hälsa pappa! Vänliga hälsningar Dietist Bim