Är aspartam farligt?

Hej,
en väninna nämnde att en “dietist” på ett spainstitut sagt att Aspartam som finns i många av light-dryckerna på marknaden lagras i levern, och att det inte är bevisat vilka effekter detta har på vår kropp. Stämmer detta? Jag förstår att intaget av lightdrycker bör ske i rimliga mängder. För mycket av allt är ju som bekant för det mesta skadligt. Men den här “dietisten” avrådde alla från att dricka något med aspartam i. / Ingalill

Svar:

Hej IngaLill,
På Livsmedelsverkets hemsida står att läsa:
Aspartam framställs syntetiskt och är huvudsakligen uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. Dessa aminosyror ingår som “byggstenar” i många proteiner i vår mat.
Som andra proteiner bryts aspartam ned i magsäckens sura miljö. Det innebär att en stor del av aspartamet kommer att brytas ned i mag-tarmkanalen. Det möjliga upptaget av “helt” aspartam minskar därmed kraftigt. Det handlar därför framför allt om ett tillskott av nedbrytningsprodukterna metanol, fenylalanin och asparaginsyra.

Metanol finns naturligt i små mängder i frukt och fruktjuicer. Den mängd metanol som tillförs kroppen från ett glas aspartamsötad läsk är mindre än den mängd som finns naturligt i till exempel ett glas apelsinjuice.

Även fenylalanin och asparaginsyra finns naturligt i proteiner i födan. Upptaget i kroppen av dessa aminosyror skiljer sig inte vare sig de härrör från aspartam eller andra livsmedelskällor.

Aspartam har i massmedia påståtts öka risken för uppkomst av olika tumörer, inklusive hjärntumörer, men några tecken på detta har varken synts i djurförsök eller i epidemiologiska studier. Inte heller har man trots nästan 20 års användning kunnat visa att aspartam skulle ge några andra biverkningar.

Personligen håller jag med dig när det gäller att för mycket är aldrig bra, egentligen oavsett vad det är för något. Så, dricker man tex mycket artificiellt sötad dryck varje dag kan det finnas anledning att byta ut delar av det till vanligt vatten, som ju kroppen faktiskt behöver. Läsk är något som vi vanligen inte har ett behov av. Möjligen kan det vara en energikälla om vi har svårigheter att få i oss tillräckligt med energi. Det är dock inte fallet för de flesta av oss. Hoppas du blivit lite klokare av mitt svar. Tack för att du frågade och ha en fin höst önskar dietist Bim