Få ordning på kolonilotten
Hej Gunnel!
Jag har en kolonistuga med ca 200 m2 och ungefär kvadratisk med huset, 35 m2 i nordvästra hörnet. Resten är platt gräsmatta, mossmatta menar jag och två gamla äppelträd som inte ger så bra frukt, ett päronträd som är bra, ett litet nytt familjeäppelträd, ett litet nytt körsbärsträd. Några risiga gamla svart och röda vinbärsbuskar som bär dåligt med bär. En liten krusbärsbuske och en liten blåbärsbuske. Nordvästra sidan har en hög syrenhäck som är bra. Motsatta sidan av trädgården har fina pioner men där går ‘stråket’ genom koloniområdet. Det går och cyklar hela tiden folk förbi och en del bilar med ärenden i området kör också där. Där vill jag ha helst minst två meter högt insynsskydd! Hur ska jag göra? Sidan är ca 20 meter lång. Det finns några gamla murkna stubbar efter borttagna buskar och träd, hur får jag bort dem? Gräsmattan är gammal sjöbotten så den är ruskigt lerig, samma med odlingsytan, förra året fick jag inte upp morötterna och potatisen, det lilla som var, de satt för hårt fast! Kan min mossiga gräsmatta gå an. Dödar mossan andra växter, det stör inte mig så mycket att det nästan bara är mossa, men jag vill ju inte att de små blommor som växer i gräset skall dö? Den breda rabatten åt nodöst är alldeles igenväxt, den är vacker med meterhöga gul blommor på sensommaren och blå iris på våren men jorden är stenhård och ‘kokig’ vad ska jag göra? Det finns för många plattsatta gångar som går runt överallt i den lilla koloniträdgården och tar bort mycket yta, till alla tre ingångarna på huset och till grinden. Kan jag göra det lite vackrare? Jag skulle vilja ha flera rum i trädgården, inte bara en platt yta med rabatter runt kanterna. Det nordvästra hörnet framför syrenerna vid husets sida är så mör, där växer bara ogräs jag vill ha något fint under syrenerna dä. Kan jag ha funkia där, eller vad ska jag ha? Nordöstra rabatten vid huset är helt död, där växer knappt tistlar en gång. Jag vill gärna ha rosor, helst en gul buske och gärna fler. Sydöst läget är mycket varmt och vindskyddat. Det finns en liten jasmin och några jättedåliga hallon snår med bär som inte är goda, marken verkar hård där, kan det vara fullt med hallonrisrötter? Skall jag försöka gräva upp dem? Trädgården är lite ‘mormorsaktig’ av sig. Det växer en blomma här och en där och lite här och lite där, det är charmigt men lite för stökigt och som sagt en platt yta som jag vill göra ‘rumslig’.
Har läst en koloniträdgårdsbok utan att få någon känsla för planeringen av trädgården, vill mycket gärna ha hjälp!
Hälsningar Margareta / Margareta
Svar:
Hej
Ojojoj så många frågor. Först gräsmattan. Om det inte stör dig med mossa i gräsmattan så behöver du inte göra så mycket. Låt gräsklippet ligga kvar några gånger på försommaren så ger det gödning som gräset men inte mossan vill ha. Så till insynsskyddet. Om du sätter upp ett tvåmeter högt plank eller häck där så får du ju väldigt mycket skugga på tomten. Jag skulle hellre göra en insynsskyddad sittplats intill stugan. För att få insynsskydd när man sitter där behöver man inte ha så högt som två meter. En roshäck t ex. Eller rosor och spirea blandat.
Rosor gillar din leriga jord. Man kan också sätta en lång planterinmgslåda med spalje på och låta klätterväxter ta sig upp och ge ett trevligt insysnskydd.
Plattorna kors och tvärs är väl bara att plocka bort. Kanske behöver du dem vid en sittplats eller vid en arbetsplats intill komposten? Eller på högkant som gränsskydd till rabatterna?
Spara dem tills du kommer på användning.
Hallonhäcken verkar fel. Hallon vill hellre ha en aning sur jord (lågt pH-värde) än lera som ofta är kalkhaltig. Gräv upp rötterna och passa samtidigt på att förbättra jorden på platsen med löv eller biologiskt avfall av något annat slag, gräsklipp, halm, kogödsel…
Bygg en ordentlig kompost och lär dig komposteringens ädla konst så får du mycket fin jord att ta vara på.
Bästa sättet att förbättra din hårda lerjord är att täckodla. Det betyder att jorden aldrig ligger naken utan alltid täcks av antingen växter eller löv, gräsklipp eller andra döda växtdelar. En del barkmylla och grov sand (absolut inte fin sand för då bildas betong av lerjorden!) eller fint grus kan också blandas i lerjorden.
Titta på grannarnas lotter. Vilka växter trivs bra där? Be att du får plantor när de delar sina eller köp liknande. Då vet du att du får växter som trivs på din plätt av jorden.
Lycka till och fortsätt läsa mycket.
Mvh Gunnel