Hege Stenström har alltid varit aktiv. Hon har tränat både zumba och pilates, hon har joggat och gympat med boll. Men ryggsmärtor var länge ett gissel, tills hon hittade yogan. 

– Jag har ett diskbråck och en diskbuktning i korsryggen. Och jag har tränat mycket, men det var först när jag började med yoga som smärtorna efter hand släppte taget, berättar 66-åringen. 

Ryggproblemen började 1977 och varade i flera år. De flesta hade kanske i första hand gått till en fysioterapeut, eller sjukgymnast som det hette tidigare. Men Hege hade hört talas om flera som gått dit utan att bli bättre, så hon valde något annat: kiropraktor.

– Många är säkert oeniga om en sådan behandling, men det var den bedömning jag gjorde. 

Klarade av jobbet

Hon hittade en bra kiropraktor, och i perioder gick hon tio, tolv gånger tätt efter varandra för att känna sig bättre. Och även om smärtorna alltid kom tillbaka efter ett tag har Hege klarat av sitt jobb – frånsett ett par månader då hon var tvungen att sjukskrivas.

– Jag tror ju att det är kiro­praktorns förtjänst att jag har hållit mig upprättgående, trots allt. 

Hege gick regelbundet till kiropraktorn fram till för fem, sex år sedan. Det var då hon upptäckte yogan. 

– Jag gick på pilates, men när instruktören slutade tvingades jag hitta något nytt.

Hon ler, för det är lite komiskt att det var en ren slump att hon fann den träningsform som nu är så viktig för henne.

Fyra olika yogaformer

Nu tränar Hege yoga fyra gånger i veckan – med olika instruktörer eftersom det är fyra skilda typer av yoga parallellt: “vinyasa”, “medi-yoga”, “restorative yoga” och “yoga stretch”.

– Det är väldigt varierat så det blir aldrig tråkigt, säger hon.

Man kan gott säga att Hege Stenström blivit drabbad av yogabacillen. Och hon har tänkt en del på hur den träningen skiljer sig från all annan träning hon gjort.

– Jag tror att mycket av det som är grejen med yogan är att man andas på ett annat sätt. Man måste slappna av helt, och då tvingas man varva ner. Dessutom, att ha fokus på andningen och vara i övningen gör att jag blir tryggare med vad kroppen tål. Man måste också vara i positionerna en bra stund, och då “andas jag mig in” i ställningen och ner i kropp­en, så att säga.

Hege Stenström: ”Yogan gjorde mig smärtfri”

1. Lyft höften i halv bro

Denna övning stärker rygg, säte och lår. Den ökar också rörligheten i ryggraden. Ligg på rygg med fötterna i mattan och lyft upp höften. Aktivera sätesmusklerna och dra svanskotan ner mot hälarna för att få mindre svaj i korsryggen.

Hege Stenström: ”Yogan gjorde mig smärtfri”
Hege Stenström: ”Yogan gjorde mig smärtfri”

2. Böj som katten

Detta är en riktigt bra övning som både stärker och sträcker ut ryggen. Den ger ökad rörlighet i ryggraden och sträcker även ut framsidan av överkroppen. Svanka, och skjut sedan rygg som en katt så får du en bra sträckning i hela ryggen.

Hege Stenström: ”Yogan gjorde mig smärtfri”

3. Vila i barnet

Positionen töjer ut musklerna i korsryggen och känns mycket ­avslappnande. För att komma in i positionen sätter du dig på knäna, därefter på hälarna och lägger pannan i mattan framför dig. 

Hege Stenström: ”Yogan gjorde mig smärtfri”

4. Sträck ut ryggen mot en vägg

Sträckövningen löser upp spänningar och stelhet i ryggmuskulaturen och kan göras var som helst.

Hege Stenström: ”Yogan gjorde mig smärtfri”

5. Sträva uppåt i hunden

Denna position sträcker ut hela ryggraden. För att komma in i positionen kan du stå på alla fyra med knäna i mattan. Sätt sedan tårna i mattan och sprid ut fingrarna innan du pressar höfterna upp mot taket.