Makeup-artistens bästa tips för en enkel vardagsmakeup

Mia Högfeldt, en av Sveriges mest kända makeup-artister, vill att kvinnor ska känna sig stolta över sig själva. Smink är ett verktyg på vägen.

Det långa håret är uppsatt i en svans, i håret är ett par penslar instuckna. Det är en dag på jobbet för Mia. På förmiddagen har hon sminkat programledaren Jessica Almenäs

Hon är i princip osminkad, har bara lite mascara.

– Jag älskar att piffa mig till fest, men till vardags tycker jag om när det är enkelt. Jag är däremot noggrann med min hud, bra hudvård är a och o för en mogen kvinna. 

Hennes mantra är att smink ska vara kul, hon vill inspirera kvinnor att hitta sitt eget förhållande till makeup. Bort med krav, fram med lust och lek. 

– Under min barndom blev jag bekräftad för mitt utseende, sällan för att jag var duktig eller intelligent. Dessutom blev jag alltid jämförd med min mamma som arbetade som modell och som alla tyckte var så vacker. De här två sakerna gjorde något med mig. Jag fokuserade på att leva upp till ideal, istället för att försöka må bra i mig själv. Det här har också format mig som makeup-artist. Jag vill bort från måsten och krav, och vill få varje person att känna sig precis så vacker som jag ser den. 

– När kvinnor säger att de ska “ta på sig sitt ansikte”, det vill säga sminka sig, innan de törs visa sig på stan, så blir jag ledsen. Jag vill se sminket som ett hjälpmedel att lyfta fram varje människa och det unika i en person. 

Uppdatera necessären

Många mogna kvinnor skulle tjäna på att uppdatera sin necessär, menar Mia. Det har hänt saker – både på marknaden och i våra ansikten – sedan vi började upptäcka skönhetsprodukter i tonåren. 

– Huden har antagligen blivit torrare, kanske fått linjer och rynkor, färgen på bryn och fransar har blivit ljusare. Med åldern minskar produktionen av melanin, färgpigment. Det ger en ökad känslighet för solen och det gör håret grått. 

Undvik impulsköp

Hennes råd är att investera i fem, sex basprodukter som kan göra stor skillnad för vardagsmakeupen. Undvik impulsköp – det är stor risk att grejerna förblir oanvända i necessären. Gå gärna ut och handla smink när det är lugnt i butikerna och man kan få mycket hjälp. 

– Om du är en mogen kvinna, undvik att få råd av tjugoåriga tjejer som är nya i branschen. Var konkret mot säljaren: “Det här är mitt problem, det här vill jag få ut av min foundation.” Be personalen lägga på produkten. Gå runt på stan och känn efter hur den känns. Gör produkten sitt jobb? Ha som motto att det ska vara helt rätt färg och helt rätt produkt för att du ska öppna plånboken.

12 tips för en enkel vardagsmakeup

Du behöver: Foundation, rouge, ögonfransböjare, mascara, ögonpenna, ögonskugga, penslar, tandborste, ögonbrynspenna. 

1. Använd inte mer foundation än nödvändigt! Täck inte hela ansiktet med underlagskräm, utan bara de områden som behöver det. Oftast är det runt näsvingarna och under ögonen som krämen gör störst nytta. Jag använder hellre foundation än concealer i vardagsmakeupen. Concealer ger ett mer täckande, och därmed lite onaturligt resultat. Lägg basen direkt efter fuktkrämen, då glider den på lättare, särskilt på en hud som är lite torr.

2. Be ett proffs prova ut rätt nyans på din foundation. Fel färg kan stjälpa hela sminkningen. Tänk på att du antagligen har olika ansiktsfärg på sommaren och vintern. Investera i två olika nyanser.

3. Jag rekommenderar krämrouge istället för puderrouge till den äldre huden som ofta är ganska torr. Krämrouge är lättare att lägga på och att korrigera.

4. Sug in kinderna och placera rouget på, eller strax under, kindbenet. Målet är kindens högsta punkt. En generell färgregel är att ljusa färger förstorar och framhäver, medan mörka färger förminskar och ger djup.

5. Bestäm dig för om du ska lyfta fram ögonen eller läpparna i din makeup. Om du har starka färger på både läppar och ögon blir resultatet lätt översminkat.

6.  Välj en neutral ögonskugga till vardagsmakeupen. Glittriga skuggor och starka färger passar bättre till unga ögon. När ansiktet får spår av hängande ögonlock och rynkor passar ofta neutrala, jordiga, varma toner bättre.

7. En ögonfransböjare är ett ovärderligt redskap. Se till att få in fransarna långt in i tången. Tryck till. Gör om proceduren någon
millimeter längre ut på fransen.

8. På mogna kvinnor målar jag aldrig underfransarna. Det kan göra att du får ett hängigt utseende och att du ser trött ut.

9. Det första jag prioriterar i en makeup är att få till en fin hud. En bra bas. Näst viktigast är ögonbrynen. I ett moget ansikte ska de inte vara för hårt markerade, det gör att man ser äldre ut, och ger ett onaturligt och hårt intryck. Ofta räcker det med att borsta brynen uppåt, med hjälp av en tandborste med lite hårsprej. För den som vill ha mer karaktär på sina bryn, rekommenderar jag en brynpenna i rätt nyans. Fyll i där brynen växer glesare.

10. Undvik att plocka brynen – klipp istället. Hårsäckarna blir mer känsliga med åldern, och stråna växer inte tillbaka som de gjorde när man var ung.

11. Använd en färglös läppenna, en lip liner, för att hålla läppstiftet på plats. Lägg en tunn rand utanför läppkonturen så att läppstiftet inte “blöder” och sprider sig utanför läpparna.

12. En generell makeupregel är att hålla sig till naturliga färger. Naturen är inte så dum, det finns en anledning till att du har fått de färger som du har fått. Jag tycker att varma färger funkar bäst på de allra flesta. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top