Varför stavträning?
- Skonsam träning för rygg, höfter och knän.
- Passar de flesta.
- Tränar hela kroppen, även de muskler i överkroppen du annars inte kommer åt.
- Du tränar såväl kondition, styrka, balans och timing, som koordination.
- Går att variera mycket beroende på vad du vill med din träning.
- Ger dig bättre kroppshållning.
- Upp till 40 procent högre kaloriförbrukning än vid en vanlig promenad.
Utrustning
Stavar efter din längd. Det finns olika typer; fast längd och ställbara teleskopstavar, med och utan fjädring. Sköna promenad- eller joggningsskor med dämpande och grov sula som ger bra fäste.
Hitta rätt stav
- Skaffa dig en stav som är avsedd för stavgång. Finns från 200 kronor.
- Staven ska vara inställd efter din längd, något kortare än vid skidåkning. Multiplicera din egen längd med 0,7 så blir det rätt längd på staven.
- Välj en stav med skönt handtag som ligger bra i handen. Handledsremmen ska ha kardborrband så att du kan gå med rätt teknik.
- Stavarna ska ha både asfaltsdämpare och spetsar, så att du kan få fäste på olika typer av underlag; asfaltsdämpare när du går på hård grusväg och på asfalt, spetsarna använder du i terräng och på stigar.
- Teleskopsstavar är bra om fler vill kunna använda dem. Tredelade stavar om du vill kunna ta med dem på resan. Medan överkropp och armar får extra träning, med fjädrande stavar.
Rätt längd på staven
Staven ska vara så lång att din armbåge är vinklad 90 grader när du håller i handtaget.

Mikaela Sundbaum tränar med stavar året om. Foto: Jocke Lagercrantz
– Att träna med stavar ger en allsidig träning av hela kroppen som man kan variera efter lust och humör. Men framför allt är det ett roligt sätt att träna, säger Mikaela Sundbaum, stavinstruktör och staventusiast bland mycket annat.
– Stavar har fått en oförtjänt töntstämpel. Många har fördomar och tror att stavar bara är för äldre och personer som inte klarar av någon annan träning. Det vill jag ändra på, för så är det inte. Det passar alla oavsett ålder och formkurva. Och det är enkelt att komma i gång.
Mikaela vill inte heller kalla det stavgång, utan föredrar stavträning.
– Du är inte bara ute och går med stavar, du tränar, förklarar hon.
Själv kom Mikaela i kontakt med stavträning när hon gick på Skidgymnasiet i Ljusdal för tio år sedan. Där använde eleverna stavarna vid barmarksträning inför skidsäsongen. Men träna med stavar kan man göra året om, oavsett underlag.
Med stavar tränar man styrka, koordination, tajmning och inte minst ger det kondition.
– Dessutom är de bra träningsredskap vid stretchningen efteråt. Numera, när jag har gymgrupper på vintern inomhus, låter jag deltagarna använda stavar när vi gör stretch- och styrkeövningar för då tar de ut rörelserna bättre, berättar Mikaela.
Många av de tekniker som man använder vid skidåkning, som skejtning och stakning, kan man använda när man tränar med stavar och ska ta sig upp för en brant backe. Stavar kan också användas av den som joggar för att öka pulsen och förbättra konditionen. De är också perfekta för intervallträning.
Hur ofta ska jag stavträna för att det ska ge resultat?
– Ge dig ut ett par gånger i veckan. Du kommer mycket snart att känna dig starkare och få bättre kondition. Variera din träning; gå på olika underlag, gå längre och kortare turer, på plan mark och uppför backar och variera tempot, säger Mikaela Sundbaum.
Räkna med att det tar ett par gånger innan du vant dig vid att träna med stavar. I början kan det kännas hämmande men ju mer rutin du får, desto snabbare kan du gå och ju längre och kraftfullare blir stegen.
Ta med en kompis eller din partner, för stavträning är en social träningsform och perfekt att utöva tillsammans.
Stavteknik
Spänn åt Handledsremmarna ska sitta ordentligt åt.
Vinkla staven Sätt i staven med lutning så att “ögat” på staven vägleder dig.
Släpp staven bakom dig Sträck ut den bakre armen samtidigt som du öppnar handen och släpp staven kort, innan du på nytt för handen framåt. Detta för att inte handen krampaktigt ska hålla rund staven och för bättre träning av triceps.
Så här tränar du
Med bra teknik blir stavträningen både roligare och effektivare.
Sträck på dig
Titta framåt och gå lätt framåtlutad med sänkta axlar i rask takt. Ta lite längre steg än du brukar. Sträck på dig och håll blicken framåt. För fram höften när du sätter i benet – tänk dig att någon knuffar dig i rumpan. Armarna ska pendla framför och bakom dina höfter. När höger arm pendlar framåt sätter du i staven samtidigt som du skjuter ifrån med vänster och tvärtom.
Håll staven hela tiden diagonalt bakåt och sätt i den strax framför den bakre foten.
Gå med svung
Tänk framåt och gå med kraftfulla steg. Variera underlaget. När man går på ojämnt underlag och i terräng tränar man, förutom balansen, de små musklerna i ben och fötter, som annars är svåra att komma åt.
Skejthopp
Jobba med en sida i taget. Här har Mikaela valt vänster. Hoppa ut med vänster ben, sätt i vänster stav bredvid hängfoten, låt det andra benet följa efter. Upprepa. Byt sida efter ett tag. Rörelsen ger bra spänst och du tränar både koordination och tajmning.
Träna i backen
Utfallssteg med stakning
Ta ett långt kliv och sätt i stavarna parallellt vid höften. Knäet ska peka över tån. Tryck dig framåt, uppåt med höften, hjälp till med stavarna. Växla ben. Bra för rumpan och låren, men får också med armarna.
Jogga med stavar
Kan du göra på både plan mark och uppför backar. Låt överkroppen bestämma farten. Spring inte fortare än att du hinner med att sätta i stavarna. Att jogga med stavar är ganska tuff träning och gör att pulsen ökar betydligt.