Smarta knep för att undvika solskador
- Använd solglasögon. Även billiga solglasögon skyddar ögonen.
- Sola korta stunder åt gången och undvik att bli röd.
- Undvik att använda parfym när du solar. Gäller även eau de toilette.
- Har du anlag för soleksem, var extra försiktig med solen.
- Använd i första hand luftiga bomullskläder och solhatt som solskydd.
- UV-strålar tränger igenom vattenytan. Du är därför inte skyddad mot UV-strålning när du badar.
- När du ska välja solskyddsfaktor – titta på förpackningen och välj en sort som har hög skyddsförmåga mot både UVA och UVB.
- Söder om Alperna kan man bli bränd även i skugga och mulet väder.
- Barn under ett år ska inte utsättas för sol överhuvudtaget. Håll barn i skuggan i mesta möjliga mån.
- Undvik att smörja in hela kroppen med solskyddsfaktor på små barn. Välj i första hand heltäckande kläder som solskydd för barn och komplettera med solskyddsfaktor (SPF).
Källa: vardguiden.se

Glöm inte solskyddsfaktorn i sommar! Det gäller särskilt dig som har ljus och solkänslig hud och för dig som badar eller svettas mycket. Foto: Masterfile/Scanpix
Härligt, härligt men farligt, farligt. Larmen om hudcancer och solens farliga strålar har duggat tätt de senaste åren. Numera vet vi mycket väl att vi ska sola med måtta och skydda oss med solkräm, kläder och hatt. Ändå är det lätt hänt att bli bränd.
Och ibland är det svårt att minnas de senaste rönen eller veta vad som är sanning och myt. Icakuriren tog hjälp av Helena Gonzalez, forskare och läkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, för att reda ut vad som gäller.
Vad är det viktigaste att tänka på när man ska vistas mycket i solen i sommar?
– Att det är kläder och skugga som skyddar bäst. Om man är mycket i vattnet och badar så ska man gärna smörja på mer solkräm varje gång som man har badat.
Hur mycket solkräm ska man använda?
– Det viktigaste är kläder och skugga. Solskyddskräm ska användas på hud som är svår att täcka med kläder. Det ska användas rikligt, smörj gärna in två lager efter varandra. Man bör applicera på mer varannan timme och oftare om man badar eller svettas mycket.
Måste jag ha solkräm i skuggan?
– Oftast är man inte i skuggan hela tiden utan är ute och promenerar, arbetar i trädgården, spelar golf eller liknande. Därför är det bra att ha solkräm ändå.

Ska man ha faktor 50 i ansiktet? Vilken faktor ska man ha på olika kroppsdelar?
– Det beror på vilken hudtyp man är, har man en ljus och solkänslig hud så bör man ha en högre solskyddsfaktor. När det gäller resten av kroppen beror det på hur mycket kläder man har i övrigt.
Hur länge håller solkräm?
– Solkrämen håller ungefär ett år efter att man har öppnat den.
Sminkprodukter med solskydd, fungerar de verkligen?
– Sminkprodukter med solskydd är inte testade på samma sätt som en produkt som marknadsförts som solskydd. Jag kan själv inte uttala mig om de verkligen fungerar men det tror jag nog att de gör.

Måste man undvika solen mellan 11 och 15?
– Nej det MÅSTE man inte men det är då solen är som starkast, så därför är det inte så bra att sola just då. Du kan också kolla på din skugga, är den kortare än du själv så är solen stark.
Hur bra skyddar en vit t-shirt?
– Kläder är alltid bättre än solkräm oavsett faktor.
Hur skyddar man bäst håret från solen?
– Ur hudläkarsynpunkt är det viktigt att inte bränna sig i hårbotten, exempelvis om man är tunnhårig eller i benan. För att skydda både håret och hårbotten från solen är en hatt eller en scarf bra alternativ.
Vilket är det bästa solskyddet för barn?
– Det bästa solskyddet för såväl barn som vuxna är kläder och skugga. Solkräm för barn ska helst inte innehålla parfym och konserveringsmedel. Många av de produkter som marknadsförs för barn har inte det, men det är bra att kolla en extra gång.

Vad är en UV-dräkt? Behövs det verkligen?
– Det finns speciella kläder som marknadsförs som solskyddskläder. Dessa är speciellt testade. Dessa kläder är oftast av ett mycket behagligt material och torkar fort. Men vanliga kläder skyddar också bra.
Hur påverkar UVA- och UVB-strålning huden?
– Om jag ska förklara lite kortfattat är det så här: UVA ger rynkor och gör att man blir brun. UVB gör att man bränner sig och orsakar skivepitelcancer. Både UVA och UVB orsakar basaliom och malignt melanom, två andra former av hudcancer.
Kan man sola i solarium först för att inte bränna sig?
– Nej det kan man inte! Solarier är absolut inget vi rekommenderar. Solarier innehåller bara UVA och det går inte att skydda huden från att bränna sig genom att använda solarium.
Är det bara när man bränner sig som huden tar skada?
– Nej man kan få skador redan innan. Men det är väldigt viktigt att se till att inte bränna sig.
Om jag ändå bränt mig, vad gör jag?
– Skydda huden, sedan brukar receptfri hydrokortison räcka. Det är viktigt att tänka efter varför man brände sig för att undvika det i fortsättningen.
Är det sant att mycket sol i småbarnsåren ökar risken för hudcancer senare i livet?
– Att bränna sig upprepade gånger under barndomen är en riskfaktor för malignt melanom. För skivepitelcancer spelar den totala solmängden roll.
Av: Kim Segerstedt