Fakta om fästingar

Så skyddar du dig:

  • Fästingar trivs i högt gräs. Använd stövlar och långbyxor när du vistas i fästingmiljöer.
  • Använd ljusa kläder. Då ser du fästingarna bättre.
  • Inspektera kroppen när du har kommit in.
  • Ta en dusch, om fästingen inte har bitit än så kan du spola bort dem.
  • Myggmedel skyddar INTE mot fästingbett.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Fästingsjukan TBE - var tredje blir aldrig frisk
Fästingsjukan TBE- var tredje blir aldrig frisk
Här är riskområdena: Längs ostkusten, Stockholms skärgård samt områdena runt Mälaren, Vättern och Vänern. Smittan finns även på Åland, Bornholm och i de baltiska länderna. Foto: GBLU/istockphoto.com

Snart är sommaren här – och med dem fästingarna. De otrevliga småkrypen som bär på både borrelia och TBE.

TBE är en allvarlig sjukdom som kan ge infektion i hjärnan och nervsystemet. Sjukdomen orsakas av ett virus som överförs genom fästingbett. Och allt fler svenskar drabbas. 2011 insjuknade 284 personer jämfört med 174 året innan. Det är den högsta siffran någonsin i Sverige. De flesta som insjuknar är boende och sommarboende i riskområdena. Flest fall finns längs ostkusten och i Stockholms skärgård.

Vaccin rekommenderas

Rådjursstammen och klimatet är två orsaker till den kraftiga ökningen av TBE förra året. När antalet rådjur minskade i antal blev människan ett mer attraktivt värddjur för fästingarna. Dessutom var det ovanligt varmt och soligt 2011, vilket bidrog till att vi tillbringade mer tid utomhus.

– Fästingarna har spridit sig norrut, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Våren kommer tidigare och hösten är mildare. De gynnsamma perioderna för fästingarna blir längre, vilket gör att de kan vara aktiva längre.

Personer som vistas i riskområden och personer som är ute mycket i skog och mark rekommenderas vaccinering. Det krävs tre doser vaccin för att skydda mot TBE. För ett livslångt skydd krävs att man sedan fyller på vaccinet var femte år. Fästingarna är aktiva under vår, sommar och höst när temperaturen är över sju grader. För bästa effekt bör vaccinet tas före fästingsäsongen.

Yttrar sig som hjärnhinneinflammation

TBE smittar via fästingens saliv, inte från person till person. Sjukdomen yttrar sig som en hjärnhinneinflammation. Vanliga symtom är feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. Om du tror att du är drabbad ska du kontakta läkare. De flesta som insjuknar blir helt återställda men trettio procent får bestående besvär.

Vaccinet skyddar endast mot TBE, inte mot infektion orsakad av borreliabakterien. De två sjukdomarna blandas ofta ihop, eftersom de kan ge liknande symtom men TBE är ett virus och kan inte botas medan borrelia behandlas med antibiotika.

 

Av: Hanna Göransson