Så undviker du socker

 Ät regelbundet. Frukost, lunch, middag och gärna ett par bra mellanmål som smörgås med nyckelhålsmärkt ost eller skinka och grönsaker eller fruktsallad och keso.
 Hitta sockerfria alternativ. Ät till exempel naturell yoghurt med frukt i stället för att köpa smaksatt yoghurt.
 Drick vatten!
 Ta en frukt i stället för ett glas juice. Då får man i sig mer fibrer som ger mättnad.

 Välj nyckelhålsmärkt. Många tror att det gröna nyckelhålet enbart handlat om låg andel fett, men i dag gäller det även för socker i produkter, samt salt.
 Kolla ingredienserna. De står i fallande ordning, den ingrediens som produkten består mest av anges först, så om sockret kommer som tvåa i listan är det kanske inte det bästa valet.
 Laga egen mat i stället för att köpa färdig.

Hur många sockerbitar äter du per dag?

Några exempel på hur många sockerbitar som det vi äter och dricker kan innehålla. Sockerinnehållet kan variera mellan olika fabrikanter, men detta ger en fingervisning.

Special K red, Bar, 21,5 g: 2
Kalaspuffar, 2 dl: 4
Drickyoghurt, 2 dl: 5
Lingonsylt eller marmelad, 2 msk: 6
Festis, 25 cl: 7
Blåbärssoppa, 2,5 dl: 8
Mimimeal, vaniljyoghurt med müsli, 225 g: 8
Mjölkchoklad, 100 g: 13
Läsk, 2 liter: 51

En ny svensk studie visar att socker sannolikt är farligare för hjärtat än fett. Hög sockerkonsumtion ger sämre blodfetter som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
– Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett, säger Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet och ledare för studien.
Hon vill skilja på det rena vita sockret och socker från de kolhydrater vi får via stärkelse i kosten, eftersom hon menar att det inte är samma sak. Även om snabba kolhydrater är “skadliga på sitt sätt”. Men det är det vita sockret som studien avser.

Överkonsumtion av socker kan ge hälsoproblem som övervikt. Övervikt kan leda till diabetes typ 2, som i sin tur har flera följdsjukdomar. Till exempel hjärt-kärlsjukdomar, påverkad njurfunktion och synproblem. När vi äter socker rusar blodsockret i höjden. Många år med högt och ojämnt blodsocker påverkar små och stora blodkärl samt nerver negativt.

Men för många är det just de där extrakilona som smyger sig på som är problemet. Fikabröd och godis fungerar som belöning för hjärnan. Och har man därtill en stillasittande tillvaro gör man kanske inte av med de där extra kalorierna.

Små förändringar kan dock göra stor skillnad. Om man skippar socker i kaffet och bullarna till eftermiddagsfikat kan man på ett år gå ner några kilo.
– Ja, det är möjligt, förutsatt att man inte byter ut normalkoppen kaffe med socker och börjar dricka stora kaffe latte i stället – eller äta mycket mer av något annat, säger Viveca Annell, Icakurirens dietist.
Men att undvika socker är inte helt lätt. Det finns till exempel ofta dolt som smaksättare i färdigmat. I blodpudding, sylt till pannkakor, riset som man gör sushi på, den starka och söta chilisåsen man
ibland får till wokad mat. Bara för att nämna några exempel.
Samtidigt är sockret i maten kanske inte den stora boven, utan smågodis, kakor, bullar, tårtbitar, läsk, chokladkakor och annat vi äter när vi blir sugna på något mellan måltiderna.

Man kan tro att mängden vitt socker har ökat. Så är det inte, enligt Viveca Annell. Vi ligger på samma nivå som på 80-talet med cirka 40 kilo socker per person och år. Däremot har vi ändrat sättet vi får i oss socker på. Vi äter mer smågodis på tom mage mellan målen och läsk-konsumtionen har exploderat.
– Förr åt man efterrätter, sylt på gröten, drack saft ibland. I dag får vi främst i oss socker via läsk och smågodis, säger Viveca Annell.

“Värst” är socker från läsk eftersom kroppen inte uppfattar att den får energi när vi dricker den. Vi tillför kalorier, men känner ingen mättnad. Socker från läsk går snabbt ut i blodbanan och höjer blodsockernivån dramatiskt. Sylt på gröten går visserligen också snabbt ut i blodbanan men vi får en mer stabil blodsockerkurva när sockret intas med ett mål mat än när vi stoppar i oss smågodis på tom mage utan att äta något mer.