
Trots att det är mitt i vintern finns goda möjligheter att inleda
odlingssäsongen. Nu finns allt fler smarta lösningar för att kompensera den stora bristvaran så här års: Ljustillgången.
Speciella växtlampor för både krukväxter och fröodling ger växterna det ljus de inte kan få genom fönstren. Intresset för växtbelysning är stort, enligt Johan Orre, trendspanare och butikschef på Plantagen, där man i vinter lanserar flera olika modeller för hemmabruk.
– Många använder gröna växter som en del av inredningen. Om man investerar en tusenlapp på en stor fikus vill man förstås att den ska leva ett tag. Och utan extra belysning går det inte så bra.
Välj rätt lampa till dina växter
Ny generation lampor
Det är den relativt nya led-tekniken som har bidragit till en smärre revolution inom växtbelysningsområdet. Glöm den industriella och lite klumpiga lysrörskänslan, för nu finns smidiga och snygga växtlampor som funkar i ett hem. Och de passar för både den stora benjaminfikusen i vardagsrumshörnan och den nysådda tomatplantan på köksbänken.
– Led-tekniken har fört med sig att man kan styra vad lampan ska göra, konstaterar Roland Olsson, vd på företaget Venso Ecosolutions, som säljer den nya generationens växtbelysning via återförsäljare som Plantagen, Granngården, Blomsterlandet med flera.
– Man kan helt enkelt ställa in ljuset på rätt våglängder för att göra fotosyntesen optimal.
På några produkter kan man variera våglängderna själv genom olika inställningar, medan andra endast levererar en sorts ljus.
Varmt eller kallt ljus
Man kan också köpa olika typer av små växtlampor som sedan skruvas in i en armatur precis som en vanlig glödlampa. Det finns tre olika typer av sådana växtlampor:
Rött, blått och vitt ljus, vilket för ögat ser ut som ett ljust rosa ljus. Det är bra när man vill driva upp kraftiga och fina plantor, eftersom det ökar bladtillväxten och även benägenheten att blomma. En sådan lampa kan man placera på valfritt ställe, även där man inte har tillgång till solljus.
Vitt och rött ljus, som ger ett varmt vitt intryck. Det lämpar sig för tillskottsbelysning för krukväxter i någon av hemmets mörkare vrår.
Blått och vitt ljus, vilket för våra ögon ser kallt ut. Det passar för vinterförvaring av exempelvis pelargoner, oliv- eller citrusträd i ett garage
eller annat svalt utrymme. Denna typ av ljus stimulerar rotutvecklingen och ökar växtens förmåga att behålla bladen.
Ett vanligt nybörjarfel är att man börjar odla i ett söderfönster och tänker att det naturliga ljuset ska räcka.
– Men där blir det oftast för varmt, i förhållande till den ljusmängd som finns. Då blir plantorna långa och rangliga, säger Silvije Volenik, som är
produktansvarig på Venso Ecosolutions.
Vilar på natten
En tumregel är att ju varmare man har, desto mer ljus krävs. Därför är det bättre att börja odla på en svalare plats i hemmet, cirka 18 grader, och tillsätta ljus från en bra växtlampa ungefär 16 timmar per dygn.
För även växter behöver sin dygnsvila. Men växterna kan bli långa och rangliga, även om man har en växtlampa, påpekar Silvije Volenik.
– Då har man troligen för lite ljus, en lampa som inte ger tillräcklig effekt.
Kolla in olika lampor på nästa sida>>

vattningsbricka och odlingstråg. Maxhöjd 45 cm, b 50 cm, d 20 cm, ”Micro Growlight Garden”, 649 kr, Wexthuset.


i koppar, vattentät nedre kupa och led-lampa i den övre. H 30–60 cm, diam 18 cm, 949 kr, från Inred.se



i ett växthus. L 64,5 cm, b 6 cm, 1 850 kr, Venso Ecosolutions.