• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Satsa på egna lökar i sommar

  Lök är perfekt om du har bråttom att sätta fingrarna i jorden. Tidig start är bara en fördel och det finns många olika sorters lökar att försöka sig på. I bildspelet tipsar vi om 9 goda sorter att odla.


  Visa album

  Förra sommaren bestämde sig trädgårdsfotografen Annika Christensen för att odla massor med lök. När snön låg tjock i pallkragarna utanför hennes hus i skånska Munka-Ljungby tog planerna form.
  – Jag har länge fascinerats avatt många nya svenskars shoppingvagnar dignar av lök, säger hon. I många länder används lök mer som mat, inte bara som krydda. Nu ville jag själv frossa i lök.
  Annika satte fem olika sorters lök – två sorters gul lök, rödlök, silverlök och schalottenlök. Hon använde sättlök. Det är lök som odlas tätt, tätt i framför allt Holland, och tas upp när de är små. Tillväxten avbryts alltså och påbörjas igen när du sätter ner smålökarna i jorden hemma hos dig. Det går att odla lök från frö men sättlök är en bra uppfinning för hobbyodlare. Det är svårt att få fram färdig lök från frö under vår korta växtsäsong.

  Lök är tvåårig och blommar andra året om den får stå kvar i jorden. Det är inte bra om man vill använda löken som mat, men det är en egenskap som Annika uppskattar.
  – Kvarglömd purjolök slår ut så fint och kan användas som snittblomma, säger hon. Jag brukar faktiskt lämna kvar hälften av plantorna, både för blommans skull och för att kunna gå ut mitt i vintern och plocka några purjolökar till en gratäng. Purjolök tål kyla.
  När det gäller purjolök köpte Annika färdiga plantor i handelsträdgården och redan tidigare fanns det ruggar i trädgården med luftlök och gräslök. Vitlöken sattes redan på hösten. Om du sätter vitlök nu kan du få lite milt doftande grönt klipp, men några färdiga klyftor hinner inte utvecklas.
  Allt som allt blev det nio typer av lök i Annikas trädgård och massor med god mat.
  – Jag hade lök till allt. Det blev verkligen precis så härligt som jag trodde, säger hon.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!