
Foto: Svante Sjöstedt
Går du i målar- eller tapetseringstankar? Grattis! Du har ett roligt arbete framför dig.
Efter ett varv bland tapetkataloger och färgkulörer kommer du att inse hur mycket snyggt, roligt och effektfullt det finns att välja mellan.
Tips på vägen: skynda långsamt. Låna hem kataloger eller köp provbitar så att du i lugn och ro kan se hur färg och mönster passar hemma hos dig. Många tapettillverkare har utförliga tapetguider på nätet. Där kan du kolla hur olika mönster ser ut när de kommer upp på väggen. Fundera också över vilken tapetkvalitet du vill ha. Det är stor skillnad på slitage i kök, hall och sovrum.
Välj rätt kvalitet
Papperstapeten är fortfarande den vanligaste i Sverige. Den ska användas i torra utrymmen. Lättare fläckar kan visserligen tvättas bort med ren och fuktig svamp. Men det gäller att inte ta i för hårt för då är det risk för att både färg och mönster förstörs.
Non-woven betyder att tapeten är dimensionsstabil och varken sväller eller krymper. Kan sättas upp direkt på limmad vägg.
Limtryckta tapeter är ett gammaldags sätt att trycka tapeter på. Tekniken ger en något ömtåligare tapeter med en unik lyster.
Vinyltapeten är grövre än papperstapeten, vilket också gör den mer smutstålig. Den kan tvättas av. Passar alltså finfint i både hall, grovkök, tvättstuga och kök. Tapeten innehåller syntetiska fibrer och kan sättas upp direkt på en förklistrad vägg. Den är lätt att skära till runt fönsterfoder och dörrar. Kan vara en fördel för den som ska tapetsera för allra första gången.
Textiltapeter, jute, bambu och sjögrästapeter börjar komma tillbaka igen. Vem har inte målat (eller slitit bort) håriga sjögrästapeter? Men den grova tapeten har sina fördelar. Döljer skavankiga och ojämna väggar.
Innan du sätter igång:
Rådgör med proffsen om hur just dina väggar ska behandlas och vilket typ av lim och material du behöver för att uppnå bästa slutresultatet. Ett ordentligt förarbete är (som vanligt) viktigt.
Så får du upp tapeten
Material som behövs:• Vinyl- eller papperstapeter
• Rekommenderat lim (står på tapetrullen)
• Lod
• Tumstock
• Penna
• Pensel
• Mattkniv/rakbladskniv
• Tapetborste
• Ren svamp att torka bort limfläckar med
1. Bekanta dig med mönstret. Rulla ut två rullar och titta på mönsterpassningen. Ska våderna överlappas eller sättas kant i kant? Rummet måste vara minst 18 grader varmt. Är det kallare torkar inte våderna som de ska och det kan lätt uppstå bubblor och blåsor.
2. Mät takhöjden. Skär till våderna. Glöm inte mönsterpassningen.
3. Stryk ut klistret med pensel eller roller. Se till att klistret täcker ordentligt.
4. Vik ihop våderna från båda ändarna mot mitten.
5. Låt våderna svälla enligt den tid som rekommenderas.
6. Börja tapetsera vid sidan av ett fönster. Finns det flera fönster i rummet, börja med det som ligger mot söder. Märk ut en lodlinje där den första våden ska sitta.
7. Fäst övre vådhalvan upptill och kolla lodlinjen. Fortsätt sedan genom att veckla ut den nedre halvan.
8. Stryk fast våden med hjälp av tapetborsten. Börja uppifrån och arbeta ner mot mitten och utåt. Se till att borsta bort alla luftblåsor. Men tryck inte så hårt så att limmet pressas ut på tapetens framsida. Blir det limfläckar här och där så torka bort dem omedelbart med ren, mjuk och blöt svamp. Inga tygtrasor, alltså.
9. Skär rent mot tak och golv allteftersom. Väntar du för länge torkar klistret.
10. Fortsätt med att sätta upp nästa våd kant i kant så att mönstret passar. Om våden hamnar fel – dra inte i kanten utan lossa den i stället helt från väggen och börja om från början.
11. När du tapetserat ett par våder, kolla att mönster och färg stämmer. Det är lätt att bli mönsterblind.
12. När tapeterna är på plats: vädra i rummet och låt dörren stå öppen. Låt tapeterna torka ordentligt.
Av: Ann Sjöstedt