Tåliga ormbunkar
Foto: Tommy Durath
Tåliga ormbunkar
Foto: Tommy Durath
Tåliga ormbunkar
Foto: Tommy Durath

Ormbunkar är härligt frodiga och fräscha växter – när de mår bra och får vad de behöver. I allmänhet vill ormbunkar ha mycket ljus men inte direkt, brännande sol. Jorden ska hållas lätt fuktig. Om jorden torkar ut vissnar det ena ormbunksbladet efter det andra och faller till golvet. Står plantan för mörkt blir bladen bruna.
Det finns dock sorter som nöjer sig med ganska lite ljus och som inte barrar så lätt. Corditas, Fluffy Ruffles och Lemon Button har nu testats av odlare och konsumenter under några år. De har visat sig vara förvånansvärt lättskötta och mörkertåliga.
De här ormbunkarna klarar sig med det naturliga ljus som bjuds under vår svenska vinter. De kan till och med stå en bit in i rummet, där ljuset är ännu svagare än i fönsterkarmen. Även i badrum med små, frostade fönster, där andra ormbunkar dukar under av ljusbrist, kan du lyckas med de här anspråkslösa sorterna. Fluffy Ruffles tycks vara något mindre fördragsam än de andra två, men betydligt tåligare än äldre sorter.

Corditas är en spjutbräken, Nephrolepsis exaltata. Utseendet är speciellt, den ger ett krusigt och finflikigt intryck. Det beror på att bladens småblad i sin tur är sammansatta av ett stort antal småblad som dessutom är vågiga. Corditas växer kraftigt och blir med tiden riktigt stor.

Fluffy Ruffles är också en spjutbräken som är ännu tätare än Corditas, och med mer fjäderlika blad. Hos Fluffy Ruffles är det inte nog med att småbladen är sammansatta av mindre småblad. På vissa blad är även de sammansatta av ännu mindre småblad. Tillsammans med det täta växtsättet gör det Fluffy Ruffles till en riktigt fluffig ormbunke med mjukt utseende. Den växer långsammare än Corditas och blir inte lika stor. I handeln kallas sorten ofta för enbart Fluffy.

Lemon Button är en form av fjäderbräken, Nephrolepsis cordifolia. Artepitetet cordifolia betyder att den har hjärtformiga blad, vilket krävs lite god vilja för att se. Snarare uppfattar man småbladen som runda eller ovala. Bladfärgen är mörkare grön än hos spjutbräken. Lemon Button växer sakta och håller sig i lämplig storlek för ordinära fönsterkarmar. Sorten säljs även under namnet Duffi.
Alla tre finns i svensk odling men de importeras också från Danmark och Holland. I många fall bär plantorna namnetikett så att de lätt kan skiljas från andra sorter, men inte alltid. Fråga i butiken.

Så sköter du ormbunken

Även om de här ormbunkarna är anspråkslösa utvecklas de förstås allra bäst när de får omsorgsfull skötsel. Det innebär jämn vattning och en ljus placering utan brännande sol.
Vattna ordentligt så att hela jordklumpen bli genomvattnad. Låt sedan det översta jordlagret torka upp innan du vattnar nästa gång. Gödsla med halv dos krukväxtnäring från vår till höst. På vintern behövs ingen näringsgiva. Duscha gärna ormbunkarna ofta.
Skulle något enstaka blad vissna kan du klippa av det vid jordytan. En ormbunke som farit riktigt illa kan klippas ner helt. Om det fortfarande finns liv i den utvecklas snart nya blad.
Plantera om i ny jord när krukan är full av rötter, gärna under senvintern.
Nyinköpta krukväxter bör vattnas underifrån den första månaden. Under odlingstiden får växterna relativt mycket näring med vattnet som tillförs underifrån. Det kan då lagras en hel del näringssalter i rotklumpens översta del, där det inte finns så mycket aktiva rötter. Om man i det läget plötsligt vattnar uppifrån kan all den lagrade näringen bli tillgänglig för rötterna på en enda gång. De riskerar då att skadas av för hög näringskoncentration.

Av: Berit Haggren