Under sin livstid var Karl XV en synnerligen populär kung, en folklig ”Kron-Kalle” som var som klippt och skuren för 1800-talets monarkistiska offentlighet. Eftervärldens dom över Karl XV har dock varit hård. Man har lyft fram hans politiska tillkortakommanden, till exempel att han (till skillnad från företrädarna Karl XIV Johan och Oscar I) inte förmådde föra en personligt färgad politik gentemot riksdagen, att han avgav förhastade löften som inte kunde realiseras (som när han lovade den danska kungamakten hjälp i kampen mot tyskarna), att han festade och rumlade om medan folket svalt, och så vidare. Det är lätt att få en trist bild av Karl XV om man läser översiktsverk om svensk historia. Kungens för tidiga död vid 46 års ålder har också bidragit till att han inte kommit att lämna några djupare spår i landets historia.

Karl XV
Levnadstid: 1826–1872.
Familj: Gift med den nederländska prinsessan Lovisa, med vilken han hade två barn (Louise och Carl Oscar). Enligt vitt spridda rykten hade han också otaliga ”barn på bygden”, men konkreta belägg saknas.
Gör: Kung.
Bor: Huvudsakligen på Stockholms slott, men också på andra slott i Sverige och Norge (som han också var kung över); ett favoritslott var Bäckaskog i Skåne. Avled i residenset i Malmö.
Skrev böcker
Men domen är orättvis, och det är ett sorgligt faktum att varken kungens beundrare eller hans belackare har brukat fästa någon större vikt vid det som Karl XV var erkänt bra på. Kungen må inte ha varit en framstående politiker, och hans temperament och nöjeslystnad är lätta att kritisera, men vad han mer än något annat excellerade i var kultur. Han var verksam både som författare och konstnär, och i båda fallen åstadkom han verk som förtjänar respekt.

Karl XV:s poetiska ådra lyser igenom i två diktsamlingar, utgivna 1863 och 1865, och många av hans alster översattes till främmande språk och tonsattes. Dessutom publicerade han militära skrifter, vilka också utkom i andra länder. Det som mer än något annat har placerat kungen på den kulturella kartan är dock hans måleri i epokens nationalromantiska anda. Han deltog regelbundet i Konstakademiens utställningar, och åtskilliga av hans tavlor har funnit fasta platser i museer och på landshövdingeresidens.
Målade landskap
Framför allt valde Karl XV svenska och norska landskapsmotiv, till exempel från Norrland och Gudbrandsdalen. Dessutom byggde han upp en ansenlig personlig konstsamling, som i huvudsak testamenterades till svenska staten, något som resulterade i att Nationalmuseums avdelning för både skandinavisk konst och konstindustri utökades väsentligt.