Knappt två miljarder kronor. Så mycket beräknas den sjunde delen av Star Wars-sagan ha kostat att producera.
Vansinne? Kalkylerat vansinne i så fall, eftersom bedömare räknar med att bara filmens kringprodukter kommer att dra in omkring 50 miljarder kronor. Förklaringen är enkel: Star Wars: The force awakens lockar fans från både den första serien filmer (1977–1983) och den andra (1999–2005). De äldre fansen har dessutom själva fått barn och kommer ta med dem till biograferna. Tomten lär komma med hårda Star Wars-paket – plastfigurer, böcker, lego och tv-spel – till både små och stora barn.
Men vad handlar rymdsagan om, egentligen?
Enkelt uttryckt: kampen mellan ont och gott “i en galax långt, långt borta”. Och precis som i varje framgångsrik episk berättelse måste hjälten till slut också göra upp med sig själv och sitt förflutna. I det här fallet när Luke Skywalker upptäcker att den ondskefulle Darth Vader är hans pappa.
Varsågod – Icakuriren sammanfattar rymdsagan från början:


1944
Regissören George Lucas föds i Modesto i Kalifornien, en trist landsortshåla där hans pappa försörjer sig som valnötsodlare. George är ingen stjärna i skolan, men upptäcker målning i tonåren och kommer in på en filmskola.
1971
Uppbackad av kompisen Francis Ford Coppola regisserar George Lucas sin första långfilm, THX 1138, en dystopisk framtidsvision. Filmen floppar, men två år senare får han stora framgångar med ungdomsskild-
ringen Sista natten med gänget, med bland andra Richard Dreyfuss. “Jag insåg att det funkar mycket bättre att göra en positiv, själsligt upplyftande film”, förklarar han senare.
1972
Efter att ha studerat såväl antropologi som mytologi börjar George Lucas skriva på filmmanuset till Star Wars. Men när han har ett första utkast klart inser han att berättelsen är för lång: “Den hade utvecklats till ett epos som till storleken påminde om Krig och fred”. Han delar alltså manuset mitt itu, och därefter varje halva i ytterligare tre delar. Förvirrande nog för de oinsatta är det den andra halvan, alltså del 4–6, som filmas först.
1977
Det tar åratal att utveckla tekniken bakom de banbrytande specialeffekterna, men i maj 1977 har till slut Stjärnornas krig premiär i USA. De stora filmbossarna i Hollywood tror inte fullt ut på skapelsen och
låter George Lucas få igenom ett ovanligt kontrakt: i utbyte mot lägre regissörslön får han istället ensamrätt på eventuella uppföljare och på all kringförsäljning av prylar. Det är ett genidrag. Filmen blir en succé och vinner sju Oscar. George Lucas uppskattas idag vara god för cirka 50 miljarder kronor.
1980
Premiär för den andra filmen (alltså del 5), Rymdimperiet slår tillbaka. Året efter blir Lucasfilm det första filmbolaget som börjar utveckla datorspel.
1983
Premiär för Episod VI: Jedins återkomst.
1986
George Lucas säljer delar av sin filmteknologi (Pixar) till Apples Steve Jobs, som senare säljer företaget till Disney.
1999
Efter att tre år tidigare ha påbörjat manuset får till sist Episod I: Det mörka hotet premiär, hela 22 år efter den första filmen. Handlingen är en så kallad prequel och utspelar sig innan originaltrilogin. Här möter vi Pernilla August i rollen som Shmi, mamma till Anakin Skywalker (som senare blir Darth Vader). Samma år kan barnen börja bygga med Star Wars-lego. En av de största lådorna är en konstruktion av Dödsstjärnan, som innehåller 3 803 bitar.
2002
Premiär för Episod II: Klonerna anfaller.
2005
Premiär för Episod III: Mörkrets hämnd.
2008
Star Wars-universumet expanderar med animerade filmer och tv-serier under namnet The clone wars.
2012
George Lucas ger till sist upp sitt oberoende och säljer sitt stjärnimperium till Disney för drygt fyra miljarder dollar. Själv börjar han arbeta mer med välgörenhet och planeringen av ett Star Wars-museum som ska stå klart i Chicago 2018.
2015
Den 16 december är det dags för sjunde delen: Star Wars: The force awakens (den första utan svensk titel). Originalstjärnorna Harrison Ford (Han Solo) och Carrie Fisher (prinsessan Leia) får sällskap av nya förmågorna John Boyega och Daisy Ridley i huvudrollerna.
2016
Den 14 december är det premiär för Rogue One: A Star Wars Story, den första av tre planerade spinoff-filmer. Det här är berättelsen om hur ritningen över Dödsstjärnan hamnade i rebellernas händer och utspelar sig strax innan Star wars: Episod IV – Nytt hopp. Här ser vi bland andra Felicity Jones, Diego Luna och Mads Mikkelsen i rollerna.
2017
Den 15 december är det äntligen dags för fansen att få se hur det går för Rey, Finn och resten av rebellerna i Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi.
Av: Oskar Ekman