Du behöver
- 1 st apelsin
- 8 dl vatten
- 1.5 msk potatismjöl
- 2 dl koncentrerad apelsinjuice
- 1 msk strösocker
- 2 st äggvitor
- 2 msk florsocker
- 1 l vatten
- 0.5 dl strösocker
Gör så här
1
Skär skalet av apelsinen med vass kniv. Skär ut filéer av fruktkött mellan klyftornas hinnor. Lägg upp på assietter.
2
Koka upp vattnet. Rör ut potatismjölet i 2 matskedar kallvatten, vispa ner blandningen i en fin stråle i sjudande vatten. Tillsätt juicen, rör om och smaka av. Saknar juicen sötma kan lite socker behöva röras i. Fördela i portionsskålar och strö 1 matsked socker på soppytorna. Kyl.
3
Vispa vitorna till riktigt fast skum med fettfri visp i fettfri bunke. Tillsätt florsockret och vispa ett par minuter till. Koka upp vatten och socker i vid kastrull, det ska bara sjuda.
4
Forma åtta “ägg” av smeten med hjälp av två stora teskedar. Lägg varsamt ner hälften åt gången i lätt bubblande vatten. Äggen ökar i volym under kokningen. Sjud 2 minuter. Ta upp med hålslev.
5
Låt rinna av på ren handduk. Lägg ett par ägg i varje portionsskål vid servering.
Tillagning: 30 minuter + kylning