Åtta sätt att betala räkningarna

Vi får allt fler sätt att betala räkningen, här är åtta alternativ – välj det som passar dig.

Du kan får betala för att betala

Åtta sätt att betala räkningarna
Vissa företag lägger på en avgift för att skicka fakturan på posten. Det är också tillåtet att ta en avgift för att skicka e-faktura och föra över via autogiro.
“Som kund får man läsa igenom all information om den tjänst man tänker beställa så att man får en total bild av kostnaderna”, säger Eva Lindström, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

  • 1,4 miljarder fakturor skickas i Sverige varje år. Om de var e-fakturor skulle koldioxidutsläppen minska med runt 40 000 ton, enligt en studie från KTH.
  • Över 80 miljoner e-fakturor skickades 2013
  • Så många betalar räkningar via datorn

med e-leg: 93 %
utan e-leg: 66 %

  • Så många betalar räkningar via mobilen

med e-leg: 19 %
utan e-leg: 9 %

 

Källa Internetstatistik

Sju av tio svenskar som skjuter upp att betala sina räkningar gör det inte på grund av pengabrist. Orsaken är att det känns jobbigt, tråkigt, krångligt eller för att man glömmer, enligt en Sifo-undersökning våren 2014.
– Den som vanemässigt undviker sina räkningar kanske ska prova en ny betalningsmetod, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobank. I dag finns flera smidiga alternativ.

Betala på bussen

En tydlig trend är att betala “papperslöst” med elektronisk faktura; 2,7 miljoner svenskar använde e-faktura 2013, jämfört med 1,2 miljoner för sex år sen.
En annan trend är “daily banking”: Via en app går man in i sin mobilbank, kanske när man sitter på bussen, på kaféet, eller får en stund över på lunchrasten för att kolla saldon och betala räkningar.

Mobilbanks-appar

Bankerna började lansera sina mobilbanks-appar för cirka fem år sen, och de uppdateras ständigt med finesser, som möjlighet att scanna OCR-numret.
– Intresset för mobilbanken är enormt. Där fixar man oftast snabba ärenden, medan man använder datorn till banktjänster som kräver mer eftertanke, säger Lotta Lovén, chef för utveckling av digitala tjänster på Swedbank.

Betala med kreditkortet

En växande trend i USA och Storbritannien är att betala räkningarna med sitt betalkort. Men det är fortfarande dyrt i Sverige.
Den som inte vill koppla upp sig kan använda privatgiro och posta räkningarna. Eller söka upp en av de 425 butiker i Sverige där man kan betala över disk.
– Vi har en stadig kundkrets på cirka 300 000 i månaden som gör sina bankärenden i butik, berättar Pontus Ellefsson, VD för Kassagirot som driver verksamheten.

Åtta sätt att betala räkningen

E-faktura

Räkningen skickas till din internetbank där du godkänner den, och summan betalas automatiskt på förfallodagen.

 

+ Enkelt, snabbt, miljövänligt. Man slipper pappersfakturor och att knappa in siffror. Fakturan sparas på internetbanken vilket ger bra överblick.
Lätt att glömma att kontrollera beloppet. Alla betalningsmottagare är inte anslutna.

Tips: På sajten e-faktura.com finns en lista på de cirka 1 000 företag som erbjuder e-faktura, och de 13 banker som är anslutna.

Pappersfaktura och internetbank

+ Räkningarna kommer på posten och du loggar in på din internetbank.
Du kan välja betaldatum och får koll på räkningarna eftersom du skriver in dem en och en.
Du måste knappa in OCR-numret och resten av fakturans uppgifter.

 Mobilbank

En “utbyggnad” av din internetbank i datorn. Du laddar ner bankens app i din smartphone/surfplatta. Sen loggar du in via mobilt BankID, kort-
läsare eller personlig kod, betalar räkningar och andra bankärenden.

 

+ Du har banken i fickan och kan betala när och var du vill. Med mobilens kamera kan du scanna räkningens OCR-nummer/QR-kod.
Det kan vara svårt att “pricka rätt” när man scannar. Alla banker har inte appar för Windows Phone.

Tips:
Ersätt kod-dosan med appen BankID i din mobil och logga in den vägen.

Betalkort

Betalo och Billhopp är exempel på tjänster där du kan betala räkningar med betalkort, som Visa, Mastercard eller American
Express.

 

+ Flexibelt; du kan logga in via datorn, surfplattan, mobilen. Du kan utnyttja kortets förmåner, som bonuspoäng och rabatter.
Priset. Betalo tar 2,5 procent av betalt belopp (vissa kort har dock en mindre avgift). Billhopp tar 3,5 procent.

Autogiro

Pengarna dras från kontot utan att du behöver godkänna betalningen. Vissa företag skickar en pappersfaktura, andra inte.

+ Återkommande räkningar som hyran “sköter sig själva”. Du slipper hålla reda på förfallodagar och riskerar inte påminnelseavgifter.
Utgifterna – abonnemang och liknande – “tickar på”. Kanske dags att säga upp prenumerationen eller gymkortet om du inte nyttjar dessa

Privatgiro

Du samlar ihop dina pappersfakturor och skriver i uppgifterna på en förtryckt betalorder. Sen postar du (portofritt).

+ Du behöver ingen dator eller uppkoppling. Du slipper fylla i OCR-nummer.
Du kan tappa kuvertet, eller glömma att posta det. Kräver fram-förhållning; postgången tar ett par dagar.

Tips: 
Jämför priser. Hos Handelsbanken är privatgiro gratis de första 16 gångerna varje år; sen kostar det 15 kronor per order. Skandiabanken tar en årsavgift på 348 kronor och Swedbank 300 kronor.

Butik

På kassagirot.se kan du klicka på din kommun/ort och få en lista på butiker med betaltjänsten, som dock inte finns i alla kommuner.

+ Personlig service. Du kan handla samtidigt.
Tar tid, särskilt om du har långt till närmsta butik. Kostar 35 kronor per räkning.

Bankkassa

Du betalar i kassan på banken.

 

+ Personlig service.
Du måste passa öppettider. Är oftast dyrt. På Handelsbanken kostar det 75 kronor per räkning; hos SEB 65 kronor och Nordea 80 kronor. Är du inte kund får du betala mer, till exempel 200 kronor på SEB

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top