• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av stekspadar

  En bra stekspade ska ha bra svikt, lagom stort blad och naturligtvis tåla höga temperaturer. Läs Icakurirens test av stekspadar.

  Bladets utformning och svikten är viktigast
  Bladets utformning och svikten är viktigast när man väljer stekspade. Foto: Erik Hedman

  Vändstekta ägg, råstekt potatis och biffar i het panna. Stekspaden har många uppdrag i ett vanligt kök.

  Vi har testat spadarna ur fyra aspekter: Hur de känns i handen, hur vinkeln på handtaget är i förhållande till bladet, bladets utformning och svikten i själva stekspaden.

  Svikten och bladets utformning är allra viktigast, anser Icakurirens matredaktör Måns Falk.

  – Spaden får inte vara sladdrig men inte heller för stum. Och hellre ett långt och smalt blad än ett som är för kort och brett, säger Måns Falk som deltog i testet.

  Bäst i test är Ikeas "Hjälte 365 +" som har ett skönt gumiklätt handtag, bra svikt, bra storlek på bladet och lättarbetad vinkel, allt till ett hyggligt pris.

  Sämst fick dyra "Zipflip" som är mer som en "palett" som det heter på kockspråk. När vi provstekte ägg gled hela ägget av bladet. Ägget gick helt enkelt inte att vända! Ett annat minus är att änden på handtaget är alldeles sladdrigt, av någon oförklarlig anledning, vilket gör det svårt att få ett bra grepp.

  Rekorddyra stekspaden från WMF är rejäl men klumpig och svårarbetad.

  Dessutom har vi testat hur väl spadarna tålde värmen. De fick ligga tre minuter under ett lager av tärnad potatis som stektes på medelhög värme. Alla klarade testet bra förutom Cookware och Brabantia (som har fem års garanti!) som fick märken i plasten av den upphettade pannan.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!