Fakta om tillsatser
Tillsatser förekommande i atmosfärspackade bröd
- E 300 mjölbehandlingsmedel: askorbinsyra(C-vitamin)
- E 472 emulgeringsmedel
- E 535 natriumferrocyanid: klumpförebyggande medel
- E 920 cysteinhydroklorid: aminosyra (proteinbyggsten)
- Dextros (glukos, druvsocker): enkel sockerart.
- Bönmjöl är vanligt i bageribröd i mellaneuropa. Potentiellt farligt för soja- och jordnötsallergiker.
Matredaktionen har blindsmakat minibaguetter, köpefrallor du gräddar färdigt strax före frukost. Vi valde varianten av siktat vete, utan grövre fibrer. Godast tyckte vi att Hemköps egna varumärke var, tätt följd av Icas Euroshopper. Båda hade fin brödsmak och krispig skorpa. Coops däremot gav ett ofärskt intryck och saknade helt fras i skorpan.
Andra utföranden finns: Baguetter, vitlöksbröd, lantbaguetter med kli och råg, pitabröd, ciabatta, frallor med olika frötoppings. Ica för också trevligt flagiga croissanter av smördeg.
Alla bröden tillverkas tyvärr i mellaneuropa, närbakat vore mera önskvärt.
Frallorna fraktas packade i stötdämpande, konserverande "skyddad atmosfär". Det kan betyda någon av en rad gaser, deklarationen måste inte specificera dem. För bröd är det oftast E 290 (koldioxid), ibland E 941 (kväve), eller båda. Poängen är att hålla syrehalten under 1 % för att hindra mögling.
Du kan förstås själv påverka färg och fras med vattendusch, ugnstemperatur och gräddningstid.