Rädda reskassan om olyckan är framme

På resande fot – då slår olyckan till. Men ta det kallt. Så här får du ut på försäkringen om något händer.

Tänk på!

Du kan teckna en reseförsäkring separat eller som tillägg till din hemförsäkring. Ofta räcker dock det resskydd du redan har i din hemförsäkring. Ett visst resskydd får du också om du betalar med kreditkort.

Ta med telefonnummer till:
• SOS-International: +45 70 10 50 50
• Euro-Alarm: +45 70 10 90 50
• Din bank för att spärra kort från utlandet.
• Ditt försäkringsbolag.
• Vän som akut kan låna dig pengar.

Mer info:
• Konsumenternas försäkringsbyrå,
tel 08-22 58 00,
www.konsumenternasforsakringsbyra.s

Du har anlänt till Atens flygplats och bagaget har inte kommit fram

Så här gör du: Anmäl det direkt på flygplatsen. Se till att få intyg från flygbolaget om förseningen. När du kommer hem kan du få ut ersättning från försäkringen, normalt ett ganska lågt engångsbelopp som bara ska täcka nödvändiga inköp första dygnet. Om du har speciella utgifter, till exempel måste köpa nya kläder inför ett bröllop, spar kvittot. Kanske kan du få ersättning även för detta, beroende på hur ditt resskydd ser ut. Kolla det innan du reser!
Missar du transporten till hotellet för att du måste ordna med ditt försenade bagage, bör flygbolaget betala en taxi.

Efter shoppingturen i London upptäcker du att plånboken är borta

Så här gör du: Spärra dina kort direkt! Ring det spärrnummer från utlandet du fått med dig från banken. Polisanmäl fickstölden och se till att få kopia på anmälan. Utan den finns stor risk att du inte får ersättning när du kommer hem. Om du inte kan lösa det ekonomiska under resten av vistelsen – genom till exempel anhöriga eller resesällskap – kontakta assistansbolaget som ditt försäkringsbolag är kopplat till, till exempel SOS-International eller Euro-Alarm. De kan låna ut pengar så att du klarar dig.

Efter tre dagar i Portugal får du feber och blir sängliggande på hotellet resten av semestern

Så här gör du: Gå till läkare direkt när du känner dig krasslig. Du kan som regel bara få ut ersättning för outnyttjad reskostnad från den dag du har läkarintyg. Se till att det på läkarintyget framgår att du bör vila i sängen på hotellrummet, inte bara vila i största allmänhet. Ta kvitto på läkarbesök, medicin och sjukresan.
Glöm inte att ta med försäkringskortet från försäkringskassan, det räcker långt i vanliga fall. Om det handlar om ett större tillbud så att operation eller hemtransport blir aktuellt, kontakta assistansbolaget som ditt försäkringsbolag är kopplat till. De kan ha avtal med vissa sjukhus och flygbolag och det är viktigt att du agerar rätt.

En dag före hemresan från Turkiet går flygbolaget i konkurs. Flyget hem är inställt

Så här gör du: Det finns inga försäkringar man själv kan teckna som täcker konkurs. Normalt får man lösa hemresan på egen hand. Reser du med charter- eller paketresa kan du kanske i efterhand få ersättning via lagens resegaranti. Samma sak gäller om resan är betald och flygbolaget går i konkurs innan du ska resa hemifrån. Detta gäller om bolaget verkligen har anmält garantin till Kammarkollegiet – och betalat in pengarna. Kolla innan du bokar!

Bussen till flygplatsen i Moskva fastnar i trafiken så du missar din avgång

Så här gör du: Se till att få intyg om förseningen från bussföretaget eller flygbolaget. Skyddet gäller som regel allmänt färdmedel: flyg, buss eller tåg. Om du åkt taxi bedöms rätten till ersättning från fall till fall. Du måste ha åkt i god tid och det ska som regel ha inträffat något exceptionellt som du inte kunnat förutse. Normal trafikstockning gäller inte alltid.
Om ett flyg är försenat så att du missar ett anslutningsflyg, ska flygbolaget stå för extrakostnader: övernattning, middag och frukost samt ny flygresa. Även från försäkringen kan det utgå ett schablonbelopp.

Tillbaka från stranden på Mallis är reskassan i det låsta värdeskåpet stulen

Så här gör du: Klaga direkt till hotellet eller researrangören. Om värdeskåpet inte visar tecken på inbrott är stölden en brist i säkerheten du betalt för. Då ska hotellet eller resebolaget ersätta dig för det som stulits. Om skåpet har brutits upp klassas det i stället som inbrott, något som hotellet inte ansvarar för. Gör en polisanmälan och få kopia på den.

Dagen innan din familj ska till Thailand får sonen vattkoppor

Så här gör du: Gå direkt till läkaren för en medicinsk bedömning och få ett intyg på att sonen inte bör resa. Avboka resan snabbt så att du kan få pengarna tillbaka via försäkringen. De flesta avbeställningsförsäkringar betalar ut ersättning om du själv, en nära anhörig eller någon du reser med drabbas av allvarlig sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Likaså om din egendom skadas, till exempel att ditt hus brinner ner innan du ska åka. Har du betalat resan med kreditkort kan ett avbeställningsskydd ingå. Du kan också ha köpt en avbeställningsförsäkring av reseföretaget i samband med resan, men det kanske inte gäller för medresenär. Ta reda på det när du bokar!

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top