Du behöver

  • 6 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 st vaniljstång
  • 1 krm grovstött kardemumma
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk

Topping

4 msk strösocker eller råsocker
1.5 st apelsiner eller blodapelsiner
1 msk finhackad färsk mynta

Gör så här

1

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggulor och socker lätt till en pösig smet.

2

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, tillsätt även stången tillsammans med kardemumma, apelsinskal, grädde och mjölk. Koka upp, ta sedan bort vaniljstången, låt blandningen svalna något, och häll ner den i bunken med äggsmeten, lite i taget under vispning.

3

Fördela smeten i fyra portionsformar som tål ugnsvärme. Ställ dem i en långpanna med kant och häll varmt ­vatten i långpannan upp till halva formarnas höjd. Grädda i cirka 1 timme, smeten ska dallra och kännas lite fast. Den kommer att stelna mer när den kallnar. Plasta formarna när de kallnat och ställ i kylen, helst över natten.

4

Strö socker över ytan på formarna och bränn sockret tills det fått fin färg och är knäckigt, använd gasolbrännare.

5

Skala och skär apelsinen i skinnfria klyftor med en vass kniv, blanda med finhackad mynta och servera vid sidan av eller arrangera över crème ­brûléen.

6

Tips: När du river apelsinskal, var noga att inte få med det vita skalet som smakar beskt. Använd gärna ett zestjärn, ett vasst rivjärn som gör det enkelt att riva citrusskal.

7

Crème brûlée är perfekt att göra i förväg då det är bra att den får sätta sig över natten och bli riktigt kall.


Kommentar:
Crème brûlée är kanske den mest klassiska av franska desserter. Vi smaksätter den med kardemumma och apelsinskal.