Du behöver

  • 1 kg lammgrytbitar eller benfri lammstek skuren i kuber
  • olivolja
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st morötter
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm kanel
  • 3 msk kalvfond
  • 5 dl vatten
  • 1 burk kikärter

Till servering

0.5 kg granatäpple
1 kruka färsk mynta
2 dl rysk yoghurt

Gör så här

1

Salta och peppra köttet, bryn det sedan i omgångar i olivolja. Lägg åt sidan.

2

Skala och klyfta löken och hacka vitlöken. Skala morötter och skär i slantar.

3

Fräs lök, vitlök och morötter i olivolja i en gryta på låg värme i 10 minuter. Tillsätt kryddor och fortsätt fräsa ett par ­minuter.

4

Tillsätt vatten och fond och låt koka upp. Lägg ner köttet och smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra på svag värme i 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.

5

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Rör ner dem i grytan mot slutet av kokningen.

6

Strö granatäppelkärnor över grytan tillsammans med blad av färsk mynta. Servera med yoghurt.


Kommentar:
Het lammgryta med syrligt granatäpple och sval yoghurt. Till det serverar vi gärna söta rostade jordärtskockor.